Podrška

Ambasada SAD spremna podržati jačanje kapaciteta Službe za poslove sa strancima

IMG_0525

Istaknuta je saradnja Službe za poslove sa strancima i predstavnika američke administracije u BiH što je rezultiralo identifikacijom i pronalaženjem više osoba koje su prijetnja bezbjednosti Bosne i Hercegovine

Novoimenovani ataše za bezbjednost pri Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Philipa Nazelroda razgovarao je sa direktorom Službe za poslove sa strancima Slobodanom Ujićem koji mu je zaželio dobrodošlicu i uspješan rad u misiji, naredne tri godine u Bosni i Hercegovini.

– Nazelrod je pohvalio napore Službe, istakao njen značaj i izrazio uvjerenje da će se suradnja i nastaviti. Ambasada Sjedinjenih Američkih Država je spremna pružiti podršku u jačanju kapaciteta Službe za poslove sa strancima, naročito po pitanju borbe protiv terorizma i ilegalnih migracija u BiH – istaknuto je iz Službe za poslove sa strancima.

Za susreta u Službi za poslove sa strancima Ujić je informirao Nazelroda o organizacijskoj strukturi i nadležnostima te službe, ulozi koju ima u bezbjednosnom sistemu Bosne i Hercegovine te stanju u oblasti migracija s osvrtom na povećan priliv migranata u BiH.

– Predmetom rada Službe za poslove sa strancima od početka 2019. godine bilo je oko 19.000 migranata. Kroz njihovu registraciju i uzimanje biometrijskih podataka Služba daje značajan doprinos bezbjednosti BiH i njenih građana – rečeno je.

Istaknuta je saradnja Službe za poslove sa strancima i predstavnika američke administracije u BiH što je rezultiralo identifikacijom i pronalaženjem više osoba koje su prijetnja bezbjednosti Bosne i Hercegovine.