Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Duda i Ada Sokolović

“Mama, meni se sviđaju djevojke”

ada i duda sokolovic

Opširnije o svemu pogledajte u video priči Radio Slobodne Evrope

Duda i Ada Sokolović su mama i kćerka čiji je odnos izuzetno blizak, povjerljiv i prijateljski. Upravo iz tog razloga Ada je sa mamom prvi put progovorila o svojoj seksualnoj orijentaciji. Podrška koju je dobila od porodice za nju je bila izuzetno značajna.

“Meni je samo trebalo da neko kaže da je to ok. Grozno je što je danas privilegija da te roditelji podržavaju ili da kažu da je ok drugačija seksualna orijentacija. Mada ne znam šta znači to drugačije jer je to meni sve isto”, kaže Ada Sokolović u za Radio Slobodna Evropa.

Da je sve u redu Adi je dok je bila srednjoškolka prvo rekla majka Duda, kojoj se prvo povjerila. To joj je kaže pomoglo da se ne osjeća usamljeno, a podrška porodice u bh. društvu izuzetno je značajna. Više od 10 godina kasnije taj prvi razgovor prepričavaju kao anegdotu.

“Ada se uvijek šali na taj račun. Valjda je dugo se spremala da govori o tome, i onda mi je jedno veče, dok sam radila za računarom, rekla pa eto mama ja bih ti htjela nešto reći. Ja sam rekla reci. Znaš, meni se sviđaju djevojke. Ja sam rekla i šta? Pa eto samo sam ti to htjela reći. Reko dobro. I ja sam samo nastavila raditi. Ništa to nije bilo neočekivano. Vi poznajete i osjećate svoje dijete. Nikad nisam htjela da insistiram i da tražim od nje odgovore niti da joj postavljam pitanja vezano za njenu seksualnu orijentaciju. Ja sam očekivala da će jednog dana kada ona bude poželjela, da će to reći”, kaže Duda.

Opširnije o svemu pogledajte u video priči Radio Slobodne Evrope.