Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oglasili se na twitteru

Ambasada SAD traži od bh. vlasti da za migrante otvore prihvatni centar Bira

Uz komentar su dodali i zvaničnu izjavu Delegacije EU u BiH koji su, također, večeras reagovali povodom današnjih dešavanja u USK

Iz Ambasade SAD-a su se oglasili po pitanju migrantske krize u BiH, posebno povodom današnjih dešavanja u Unsko-sanskom kantonu gdje je kamp Lipa u potpunosti uništen.

“Duboko smo zabrinuti zbog rastuće humanitarne krize u USK gdje se hiljade migranata i azilanata nalaze bez smještaja. Pozivamo kantonalne i općinske vlasti da privremeno otvore prihvatni centar Bira jer je kamp Lipa neuslovan za zimu”, napisali su na Twitteru iz Ambasade SAD-a u BiH.

Uz komentar su dodali i zvaničnu izjavu Delegacije EU u BiH koji su, također, večeras reagovali povodom današnjih dešavanja u USK.

“”Nažalost, vlasti Bosne i Hercegovine nisu uspjele realizirati preseljenje u Biru, koja je prethodno ispražnjena i ostaje neiskorištena uprkos kontinuiranom finansiranju od Evropske unije. Neuspjeh vlasti Unsko-sanskog kantona da djeluju pokreće pitanja u kontekstu vladavine prava i direktno doprinosi humanitarnoj i sigurnosnoj krizi.

Još jednom pozivamo vlasti da prevaziđu politička pitanja i ponovo otvore centar Bira u Bihaću kao privremeno rješenje. Pozivamo vlasti da osiguraju dovoljne kapacitete za smještaj izbjeglica i migranata u zimskom periodu”, naveli su iz Delegacije EU u BiH.