Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oglasili se na Twitteru

Ambasada SAD u BiH: Zabrinjavajući su izvještaji o napadima na novinare

americka ambasada bih

Pomno pratimo situaciju i pozivamo vlasti da stvore okruženje u kojem novinari mogu raditi svoj posao, navodi se u reakciji Ambasade SAD-a u BiH objavljenoj na Twitteru

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH na svom zvaničnom Twiter nalogu uputila je apel vlastima u BiH da omoguće novinarima u našoj zemlji neometan rad. Iz Ambasade SAD-a su naglasili da prate situaciju u vezi sa zabrinjavajućim navodima iz nedavnih izvještaja o sve češćim i politički motiviranim verbalnim napadima i pritiscima na novinare zbog njihovog istraživanja o korupciji, te pri obavljanju drugih novinarskih zadataka.

-U ovim teškim vremenima, pandemija stvara dodatni stres novinarima i medijskim kućama koji i dalje predano rade svoj posao. Nedavni izvještaji o verbalim napadima na novinare i njihovom zadržavanju od strane policije dok su obavljali svoje zadatke, prijetnjama i pritiscima zbog njihovog istraživanja slučajeva korupcije, diskreditiranjem novinara i ličnim napadima na osnovu njihovog etničkog porijekla ili spola, sajber i politički motiviranim napadima na njih su duboko zabrinjavajući i ostavljaju efekat hlađenja na slobodu medija. Pomno pratimo situaciju i pozivamo vlasti da stvore okruženje u kojem novinari mogu raditi svoj posao- navodi se u reakciji Ambasade SAD-a u BiH objavljenoj na Twitteru.