Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reakcija

Ambasada Turske poslala pojašnjenje, ali ključni dio nisu demantovali

ambasada turske
Foto: Avaz/ Arhiva

U demantu Ambasade Turske nigdje se ne navodi da se odbacivanje Prijedloga zakona nije desilo već se navodi da je usvojena deklaracija

Ambasada Republike Turske u Bosni i Hercegovini zlonamjernim je ocijenila vijesti u medijima objavljenim uz naslov kako je “Erdoganova partija odbila usvajanje prijedloga zakona o priznavanju genocida u Srebrenici”.

Kako je saopćeno iz Ambasade Turske u Sarajevu, vijest naslova “Erdoganova partija odbila usvajanje prijedloga zakona o priznavanju genocida u Srebrenici” objavljena na portalima “prožeta je kontradiktornostima i pokušaj je dezinformisanja s namjerom da se javnost u Bosni i Hercegovini usmjeri u pravcu suprotnom od istine, umjesto tačnog informisanja, što je osnova i suština novinarstva”.

Kako su naveli, Republika Turska sa svim svojim institucijama priznaje genocid u Srebrenici i s tim u vezi prihvata odluke međunarodnih sudova bez potrebe za dodatnim zakonom.

U video poruci objavljenoj na 28. godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici, kako su podsjetili, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je u nekoliko navrata upotrijebio termin genocid i otvoreno osudio “one koji negiraju genocid u Bosni i Hercegovini uprkos odlukama međunarodnih sudova”. Pored toga, još jučer je šest parlamentarnih stranaka u Velikoj narodnoj skupštini Turske, uključujući AK Partiju i MHP, usvojilo i zajedničku deklaraciju povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

Podsjetimo, Vladajuća Stranka pravde i razvoja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i njen koalicioni partner Stranka nacionalističkog pokreta odbacili su u srijedu parlamentarni prijedlog glavne opozicione Republikanske narodne stranke da se masakr u Srebrenici iz 1995. prizna kao genocid, objavio je BIRN.

Ova je odluka izavala veliku raspravu Velikoj skupštini Turske:

U demantu Ambasade Turske nigdje se ne navodi da se odbacivanje Prijedloga zakona nije desilo već se navodi da je usvojena deklaracija, piše N1.

Podsjećamo, turski predsjednik oglasio se povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici i dženaze za žrtve, izrazivši saučešće porodicama žrtava i osudivši negatore genocida, nazivajući ih “ljudi bez savjesti”.