Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poruka Dodiku

Ambasada Velike Britanije: Liderstvo RS-a političkim teatrom odvlači pažnju javnosti

Foto: D. B./Fokus.ba
Britanski ambasador Julian Reilly

– Glasanje u Narodnoj skupštini jučer da se obustavi objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma koji obavezuje sve potpisnice da u potpunosti sarađuju sa visokim predstavnikom. To glasanje nema pravnu težinu. Pravni okvir BiH određuje da su sve odluke visokog predstavnika obavezujuće – naveli su iz Ambasade Velike Britanije.

Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u BiH oglasila se na Twitteru povodom djelovanja Republike Srpske na podrivanju Ustavnog suda BiH i Ureda visokog predstavnika.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

Podrivanje integriteta BiH

– Jasno je da je vladajuća koalicija Republike Srpske usmjerena na podrivanje integriteta Bosne i Hercegovine. Liderstvo Republike Srpske odvlači pažnju javnosti putem političkog teatra, umjesto da se angažuje u napornom radu usmjerenom na poboljšanju usluga i pravde za građane.

Posljednji potezi sa namjerom da se onesposobi Ustavni sud BiH ne dovode do veće zastupljenosti građana u Republici Srpskoj. Upravo suprotno. Liderstvo Republike Srpske je namjerno pokušalo da onemogući funkcionalnost i nepristrasnost Suda, odbilo da imenuje sudca iz Republike Srpske i iznova stavilo imenovane sudije pod politički pritisak. Koraci koje je Sud preduzeo kako bi osigurao svoju funkcionalnost uprkos ovim blokadama su neophodni i direktan rezultat djelovanja Narodne skupštine Republike Srpske.

Glasanje nema pravnu težinu

Nadalje, glasanje u Narodnoj skupštini jučer da se obustavi objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma koji obavezuje sve potpisnice da u potpunosti sarađuju sa visokim predstavnikom. To glasanje nema pravnu težinu. Pravni okvir BiH određuje da su sve odluke visokog predstavnika obavezujuće – naveli su iz Ambasade Velike Britanije.