Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ambasador BiH u Indiji otvorio počasni konzulat u Kolkati

BiH

subasic

Ambasador Bosne i Hercegovine u Indiji Sabit Subašić je 9. januara svečano otvorio Počasni konzulat BiH u glavnom gradu indijske države zapadni Bengal, Kolkati.

Svečanosti povodom otvaranja prisustvovali su visoki zvaničnici, predstavnici vlasti u zapadnom Bengalu, istaknuti bizinismeni, javni i kulturni radnici te predstavnici medija.

Za počasnog konzula BiH u Kolkati imenovan je istaknuti biznismen u oblasti proizvodnje cementa, laminata i namještaja Sanjey Agrawal, koji ima dobru reputaciju u ekonomskom životu, ne samo u Indiji, već i u susjednim zemaljama kao što su Mianmar i Laos.

Ambasador Subašić je naglasio da još iz vremena bivše Jugoslavije traje bliskost između naroda BiH i Indije te da sada postoji prilika da se to konkretizuje sa zapadnim Bengalom, kroz različite projekte u istočnom dijelu Indije.

– BiH je država istorije, sporta, kulture, filma i trenutno jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija u svijetu. Mi smo po zvaničnim svjetskim kriterijima među državama u svijetu gdje se strani gosti najtoplije primaju. Imate hiljadu razloga da posjetite BiH – rekao je ambasador.

Počasni konzul Agrawal zahvalio je Predsjedništvu BiH i ambasadoru Subašiću na ukazanom povjerenju i obećao da će učiniti sve što je moguće da to povjerenje opravda i da doprinese, prije svega, ekonomskom približavanju BiH i zapadnog Bengala.

Otvaranjem počasnog konzulata u Kolkati kompletiran je projekt Ambasade BiH u Indiji o uspostavljanju mreže počasnih konzulata u regionu Indijskog potkontinenta. Pet počasnih konzula, dva u Indiji – Mumbai i Kolkata, i po jedan u Bangladešu, Nepalu i Šri Lanki, već obavljaju svoju funkciju i donose niz prednosti BiH u ostvarivanju diplomatskih interesa i ciljeva u ovom dijelu svijeta, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.