BiH

Kemal Muftić

Ambasador BiH u Parizu za RSE: Slučaj šišanja i premlaćivanja djevojke nanio štetu bh. zajednici u Francuskoj

24/10/2020

Iz Granične policije BiH je za Radio Slobodna Evropa potvrđeno da je šest državljana BiH deportovano u Sarajevo, u subotu, 24. oktobra

Ambasador Bosne i Hercegovine u Francuskoj Kemal Muftić izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je upoznat s deportacijom šest državljana BiH u subotu, 24 oktobra, iz Francuske u Sarajevo.

„Suđenje je bilo sinoć. Imamo redovne kontakte s policijom Francuske i pitali su nas kakav je njihov status. Mi smo objasnili da je procedura da oni koji imaju dokumente Bosne i Hercegovine se mogu vratiti u Bosnu i Hercegovinu. To je bilo za očekivati da će biti deportovani“, kazao je Muftić za RSE.

Muftić kaže kako nije imao nikakav kontakt s porodicom Zahirović, koja je deportovana u Bosnu i Hercegovinu, kao i da je francuska javnost bila zainteresovana za cijeli slučaj od početka.

„To je sve podsjećalo na francusku istoriju kada su poslije Drugog svjetskog rata sve Francuskinje, koje su imale kontakt s Nijemcima, ošišane. Cijelu slučaj je nanio štetu bosanskohercegovačkoj zajednici u Francuskoj“, kazao je ambasador Bosne i Hercegovine u Francuskoj, Kemal Muftić.

Prema njegovim riječima, ambasada BiH u Francuskoj nije imala kontakt ni sa sedamnaestogodišnjom djevojkom, koja je bila žrtva nasilja u porodici, te je potvrdio da će djevojka do punoljetstva imati socijalnu skrb.

Francuska je protjerala porodicu iz Bosne i Hercegovine, nakon što je kćerku pretukla i obrijala joj kosu jer je izrazila želju da se uda za Srbina, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenio je Reuters.

Iz Granične policije BiH je za Radio Slobodna Evropa potvrđeno da je šest državljana BiH deportovano u Sarajevo, u subotu, 24. oktobra.

“Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sletjeli su posebno organiziranim letom oko 12:50, u pratnji francuske policije”, potvrdila ja za Radio Slobodna Evropa glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican.

Nakon obavljene granične kontrole osobama je dopušten ulazak u Bosnu i Hercegovinu, potvrdila je Vican.

Za Radio Slobodna Evropa iz Francuske ambasade u Sarajevu su kazali da je readmisija urađena u suradnji s Graničnom policijom BiH i Ministarstvom sigurnosti BiH.

Komentari

Autor: Radio Slobodna Evropa

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.