Podrška radu Ureda

Ambasador Field pozvao policiju i tužilaštva da djeluju: Korupcija je ubica!

field – press – fena (1)

Šef ambasade Velike Britanije u BiH: Sredstva nestala u korupciji su sredstva namijenjena za zdravstvo i druge važne oblasti

Na današnjoj konferenciji za novinare posvećenoj najvećem dosadašnjem poduhvatu Ureda za borbu protiv korupcije KS a tiče se otkrivanja nezakonitosti u gradnji na području Kantona Sarajevo, upečatljiv govor je ima ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field.

Piše: A. DUČIĆ

Britanski ambasador rekao je da je korupcija pošast u BiH koja onemogućava napredak i koja odbija investicije.

– Korupcija je ubica. Sredstva nestala u korupciji su sredstva namijenjena za zdravstvo i druge važne oblasti. Aktivnosti koje pokazuju uposlenici Ureda za borbu protiv korupcije imaju dalekosnažne posljedice u borbi protiv korupcije. Uvjeren sam da će ovakvi rezultati pokazati da se na kraju kriminal ne isplati – rekao je Field.

VEZANI TEKST: Kafedžić: Evo kako funkcioniše sprega investitora i političara u Kantonu Sarajevo

Sa Uredom su, kaže, sarađivali i do sada i to kako bi pomogli na jačanju kapaciteta Ureda, a ta saradnja će se, kaže, nastaviti i u budućnosti.

– Rezultati šalju poruku da ovdje nije kraj borbi protiv korupcije. Policija, tužilaštvo i sudovi trebaju pokazati jednak nivo ustrajnosti i profesionalnosti i to radi dobrobiti građana – istaknuo je britanski ambasador u našoj zemlji.

VEZANI TEKST: Ozvaničena borba protiv korupcije u građenju, podrška stiže od SAD, EU, Velike Britanije

Podsjetimo, ova, do sada najveća aktivnost Ureda za borbu protiv korupcije, koja je, pojednostavljeno rečeno, usmjerena na borbu protiv sistemske korupcije u ovoj oblasti kao i same građevinske mafije, ima veliku podršku ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, zatim Delegacije Evropske unije u BiH, kao i OSCE-a. Ambasadori Eric Nelson, Johann Sattler, Matthew Field i Kathleen Kavalec to su danas jasno i pocrtali.