Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podrška Kafedžićevom uredu

Ozvaničena borba protiv korupcije u građenju, podrška stiže od SAD, EU, Velike Britanije

ured za borbu protiv korupcije ks – press

Do sada najveća aktivnost Ureda za borbu protiv korupcije. Eric Nelson: Ovaj rak uništava budućnost BiH

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo danas je ozvaničnio još jednu antikorupcijsku kampanju održavanjem press konferencije na temu „Korupcija u oblasti gradnje i prostornog planiranja u Kantonu Sarajevo“.

Piše: A. DUČIĆ

Ova, do sada najveća aktivnost Ureda za borbu protiv korupcije, koja je, pojednostavljeno rečeno, usmjerena na borbu protiv sistemske korupcije u ovoj oblasti kao i same građevinske mafije, ima veliku podršku ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, zatim Delegacije Evropske unije u BiH, kao i OSCE-a. Ambasadori Eric Nelson, Johann Sattler, Matthew Field i Kathleen Kavalec to su danas jasno i pocrtali.

Kako je kazao šef Ureda za borbu protiv korupcije Erduan Kafedžić, ovaj ured je već objavijestio nadležne organe kao i Tužilaštvu KS o nelegalnim aktivnostima prilikom gradnje. Riječe je o slučajevima nezakonite gradnje na Trebeviću, na Bjelašnici, u vodozaštinoj zoni u Sarajevu, te niz drugih primjera u Sarajevu o kojima će pisati Fokus.

– Do novembra smo ima imali smo 50 prijava. Ovaj projekat je samo prvi korak koje ćemo poduzeti s ciljem borbe protiv korupcije u oblasti građenja. Postoji čitava sprega investitora i politike i finansiranja političkih stranaka – rekao je Kafedžić.

VEZANI TEKST: Kafedžić: Evo kako funkcioniše sprega investitora i političara u Kantonu Sarajevo

Ambasador Eric Nelson rekao je da Ured za borbu protiv korupcije ima jasnu podršku Američke ambasade te da je sretan što ima široku podršku čitave međunarodne zajednice.

– Rad Ureda je ključan kako bi došlo do bilo kakve nade među građanima da se dešava borba protiv korupcije, koja je rak -rana društva. Operacija tog raka mora biti obavljena u Tužilaštvu, ali nažalost toga i ne vidimo baš u BiH. Vidimo da je Ured ozbiljni akter u borbi protiv ovog karcinoma. Nažalost, politički lideri ignoriraju ovaj problem. Ovaj rak uništava budućnost BiH. BiH sve više pada u ovoj borbi protiv korupcije na ljestvici iza svojih susjeda kao i u jačanju vladavine prava. Problem je i što je pravosudni sektor i dalje kontroliraju političke snage – rekao je američki ambasador.

On je kazao da se tim koji radi u Uredu suočava sa mnogim izazovima, te da su izloženi i pritiscima, navodeći da je to neprihvatljivo.

VEZANI  TEKST: Ambasador Field pozvao policiju i tužilaštva da djeluju: Korupcija je ubica!

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler dotakao se dijelova izvještaja Evropske komisije o napretku BIH navodeći da je upravo jedno od svijetlih primjera u ovom izvještaju i rad Ureda za borbu protiv korupcije. Pohvalio je i kreiranje registara o uposlenima, o imovini, poticajima i sl. te je naveo da se radi o izuzetnom antikorupcijskom alatu.

– U tom izvještaju Evropske komisije nažalost mnogo toga je loše, lideri su propustil da pokažu borbu protiv korupcije. Bez dobrog zakonodavstva nema borbe posebno tri važna zakona, a to su Zakon o sukobu interesa, o VSTV-u i o javnim nabavkama.

Posebno je potcrtao razočarenje radom ministra pravde Josipa Grubeše na zakonu o sukobu interesa o čemu je pisao Fokus.

– Korupcija ima svoje žrtve. To je bilo posebno očito tokom pandemije i kod nabavke medicinske opreme. Poplave su također pokazale značaj gradnje – rekao je Sattler.

Šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec rekla je da se ovakve stvari u gradnji i prostornom uređenju dešavaju kada su strukture vlasti slabe, kada ima sistemske korupcije u smislu uzimanja novca radi činjenja usluga u ovoj oblasti.

Ona je također ukazala na značaj registra Ureda za borbu protiv korupcije u otkrivanju korupcije. OSCE se, kaže, nastaviti podržavati napore Ureda na otkrivanju korupcije posebno u institucijama i kada je u riječ o sačinjavanju novog antikoruptivnog zakonodavstva.

Specijalni savjetnik Ureda za borbu protiv korupcije Eric Larson rekao je da nezakonitosti u gradnji pokazuju u kojoj mjeri to ima ogroman utjecaj na zdravlje.