Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

britanska ambasada

Ambasador Field: Sankcije za Dodika i Cvijanović zbog neodgovornog ponašanja

field tw

Ovo je pri put da se režim sankcija Ujedinjnenog Kraljevstva koristi za Bosnu i Hercegovinu. Odluka je donesena nakon pažljivog razmatranja i detaljnih pravnih konsultacija. Sankcije nisu čarobni štapić niti instant rješenje političkih problema, rekao je Field

Vlada Velike Britanije sankcionisala je člana predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i predsjednicu bh. entiteta Republika Srpska Željku Cvijanović zbog njihovog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine, saopšteno je danas iz Ambasade Velike Britanije u Bosne i Hercegovine.

Povodom ove odluke, oglasio se i britanski ambasador u našoj zemlji Matt Field.

– Ovaj korak smo poduzeli zbog aktivnosti koje podrivaju stabilnost, funkcionalnost i pravni okvir Bosne i Hercegovine. Nedavne aktivnosti Dodika i Cvijanović su direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine. Ovo su sankcije za dvije osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama, rekao je Field.

Britanski ambasador dodaje kako ovo nisu sankcije Republici Srpskoj niti njenim građanima.

– Ovo je pri put da se režim sankcija Ujedinjenog Kraljevstva koristi za Bosnu i Hercegovinu. Odluka je donesena nakon pažljivog razmatranja i detaljnih pravnih konsultacija. Sankcije nisu čarobni štapić niti instant rješenje političkih problema, dodao je Field.

On smatra da današnja odluka treba biti šireg pristupa naporima da se okonča okruženje bez posljedica u BiH. Kako za domaće, tako i za međunarodne strane.

– Izabrani predstavnici bi se trebali fokusirati na rad za dobobit građana i oiguranje podrške demokratskim institucijama, uključujući i održavanje izbora i implementaciju njihovih rezultata. Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti da podržava sve one koji djeluju odgovorno i u najboljem interesu BiH, poručio je ambasdor Field.

Podsjetimo, britanske sankcije znače da Dodik i Cvijanović neće moći putovati u Ujedinjeno Kraljevstvo niti koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno posjeduju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

“Ova dva političara namjerno podrivaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreni (ruskim predsjednikom Vladimirom) Putinom, njihovo bezobzirno ponašanje je prijetnja za stabilnost i sigurnost diljem Zapadnog Balkana. Ovim oštrim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost”, izjavila je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

U saopštenju se dodaje da ovo nisu sankcije protiv Republike Srpske, niti njenih građana. Ovo su sankcije usmjerene na dvije osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama.

U pitanju su prve sankcije uvedene u okviru režima za sankcije za Bosnu i Hercegovinu.

“Ohrabreni ruskim potkopavanjem međunarodnog sistema zasnovanog na pravilima, obje osobe su iskoristile svoje pozicije da bi podstakle de facto secesiju Republike Srpske, jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine, u direktnoj suprotnosti s ustavom zemlje”, saopšteno je iz britanske Kancelarije za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj (FCDO).

Dodaje se da je Milorad Dodik preduzeo je aktivnosti za povlačenje Republike Srpske iz ključnih državnih institucija, koristeći se podjelom, opasnom, nacionalističkom retorikom, potkopavajući domaći i regionalni mir i podstičući etničku mržnju i negiranje genocida.

U međuvremenu, u oktobru 2021. godine, Željka Cvijanović koristila je svoju funkciju za donošenje zakona u Republici Srpskoj kojima se nastojalo prenijeti državne nadležnosti na entitetski nivo. Naglašeno je da je ona javno veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici.