Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Istina nama, kazna zločincima”

Protest žena Srebrenice u znak sjećanja na genocid i 30 godina opsade Sarajeva

zene srebrenice protest fena

Povod okupljanja u Sarajevu je i obilježavanje 30 godina od opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine, a majke Srebrenice znaju, kako je kazala predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić, šta znači kada vam neko ubije sina, siluje kćerku, šta znači tragati za nestalima

“Istina nama, kazna zločincima”, poruka je s mirnog protesta majki Srebrenice koji je danas održan u Sarajevu. Majke Srebrenice se svakog 11-tog u mjesecu okupljaju na mirnim protestima u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada se dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Povod okupljanja u Sarajevu je i obilježavanje 30 godina od opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine, a majke Srebrenice znaju, kako je kazala predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić, šta znači kada vam neko ubije sina, siluje kćerku, šta znači tragati za nestalima.

Stoga, kako su poručile, imaju empatiju prema majkama čija su djeca ubijana u Sarajevu.

– Ovdje smo da pružimo podršku preživjelim žrtvama u Sarajevu, da se ne zaboravi, da se ne ponovi, jer smo mi svi, a naročito Bošnjaci, često puta uspavani, brzo zaborvaljamo, a kada se zaboravi onda se i ponovi – upozorila je Subašić.

I potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović se pridružila mirnim protestima, odajući priznanje i zahvalnost majkama Srebrenice i svim majkama koje su bile žrtve genocida na svemu što su učinile od 1995. godine do danas. Jer, kako je navela, da nije bilo njihove uporne borbe za istinom i pravdom, upitno je kako bi proces dokazivanja istine danas završio u Hagu.

Također, i zastupnica u Federalnom parlamentu Kenela Zuko pridružila se mirnom okupljanju kako bi pružila podršku majkama Srebrenice. Suosjeća s njima s nadom da tragediju rata nikada više ne doživi narod Bosne i Hercegovine.

Očekuje da će u skorije vrijeme pravosudne institucije u BiH procesuirati sve počinioce ratnih zločina, te na taj način djelimično olakšati bol majkama koje se već 30 godina neumorno bore za pravdu i traže svoje najmilije.

Predsjednica Udruženja civilnih žrtava rata “Svjetlost” Kantona Sarajevo Amerisa Ahmetović pridružila se protestima majki Srebrenice, jer, kako je rekla, dijele bol sa ženama, majkama Srebrenice, i nikada neće moći da zaborave, a niti se mogu pomiriti sa činjenicom da je toliko ljudi poginulo za tako kratko vrijeme.

Mirnim protestima u Sarajevu pružila je i Florence Hartmann, novinarka i bivša portparolka Haškog tribunala.

Majke Srebrenice, i ne samo one, već majke Bosne i Hercegovine nisu zadovoljne procesom pronalaska nestalih, i već 30 godina čekaju da se pronađu posmrtni ostatci njihovih najmilijih, očeva, braće, sestara, muževa, sinova.

Srebreničanke su danas poručile da će se boriti dok su žive i tražiti pravdu za njihove mučki ubijene, zlostavljane sinove, muževe, roditelje, tražit će pravdu za svoje malodobne silovane kćeri i sestre. Također, traže da se ubrza proces traženja nestalih.

Mirni protesti koje organizira Udruženje građana “Žene Srebrenice iz Tuze bit će organizirani svakog 11-tog u mjesecu u gradovima širom BiH.

Protest u Sarajevu je organiziran u koordinaciji Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, Udruženja Žene Podrinja, Udruženja građana Žene Srebrenice, Udruženja Srebreničke majke, uz saradnju i podršku Muftijstva sarajevskog i Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice.