Ambasador Leko otvorio prvi Bal Bečkih dječaka

tomislav leko

Ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji Tomislav Leko otvorio je prvi Bal Bečkih dječaka koji je u subotu, 16. januara 2016., održan u bečkom Kursalonu Hübner u organizaciji Ministarstva evropskih i vanjskih poslova i integracija Republike Austrije i Upravnog odbora Zbora Bečkih dječaka.

Bosnu i Hercegovinu su na Balu, kojem je prisustvovalo više od 700 zvanica, predstavljali zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić i ambasador Leko, uz prisustvo šefa Stalne misije BiH pri OSCE-u u Beču ambasadora Sanjina Halimovića, te dijela osoblja Ambasade BiH u Beču.

Predstavljanje BiH na Balu predstavlja uvod u daljnju saradnju s Austrijom s obzirom da će naša zemlja tokom 2016. biti zemlja – partner Republike Austrije na području kulture, čije je zvanično otvaranje predviđeno za 27. januar 2016. u Beču, uz prisustvo ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka i ministra vanjskih poslova Republike Austrije Sebastiana Kurza.

Ambasador Leko je pozdravio sve prisutne zvanice, zahvalio se na pozivu Republike Austrije i Upravnog odbora Bala, te naglasio da je za Bosnu i Hercegovinu izuzetna čast i zadovoljstvo da se predstavi kao zemlja – gost na Balu, uzimajući u obzir ugled i tradiciju bečkih balova, te svjetsku slavu Hora Bečkih dječaka.

Također, naglasio je da BiH s Austrijom nema samo historijske nego i vrlo razvijene političke, privredne i kulturološke veze. Posebno je istakao da BiH izuzetno cijeni podršku koju Austrija pruža na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Leko je izlaganje zaključio izražavajući uvjerenje da će BiH primjereno predstaviti svoje bogate kulturne potencijale i naslijeđenu kulturnu raznolikost, nakon čega je uime zemlje – gosta, Bosne i Hercegovine, otvorio Bal.

Bal Bečkih dječaka postaje dio bogate bečke balske tradicije i ubuduće će se održavati svake godine. Pod motom “Muzika ne poznaje granice” na manifestaciji se vrlo uspješno predstavio i bh. muzičar Berin Buturović s pratećim bendom, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.