Suđenje Goranu Sariću još na čekanju

tuzilastvo bih

Na statusnoj konferenciji u postupku protiv Gorana Sarića, optuženog za genocid počinjen u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je navelo da bi za pola mjeseca moglo znati koji su svjedoci, strani državljani kojima je skinut imunitet UN-a, pristali da svjedoče u ovom predmetu.

Suđenje Sariću posljednji put je održano 9. novembra, dok Tužilaštvo nastoji osigurati još nekoliko svjedoka.

Tužilac Ibro Bulić je kazao da je krajem decembra 2015. putem Ministarstva pravde Holandije poslao zamolnicu za svjedočenje preko videolinka za četiri državljanina te zemlje. Riječ je o oficirima Holandskog bataljona koji su boravili u Srebrenici 1995.

Bulić je rekao da za sada nema odgovora iz Holandije, a da je urgirao i putem Holandske ambasade.

Tužilaštvo je također zatražilo od Vlade SAD-a da dozvoli svjedočenje vojnog vještaka koji je ispitan pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i od Ministarstva pravde Australije, za pomoć pri stupanju u kontakt s bivšim istražiocem Haškog tribunala iz te zemlje.

Bulić je kazao da nema nove informacije u vezi sa svjedočenjem bivšeg vojnog posmatrača UN-a Jozefa Kingorija, o kojem ima informaciju da je u teškom zdravstvenom stanju. Vijeće je od Tužilaštva zatražilo veći angažman u pribavljanju informacija za Kingorija, jer je od posljednjeg ročišta prošlo više od mjesec dana.

Tužilac je naveo da također čeka odgovor iz Haaga u vezu sa skidanjem mjera zaštite jednom svjedoku. Bulić je rekao da ovisno o svim informacijama i odgovorima, ukoliko ne dođe do predloženih svjedoka, predlaže čitanje ranijih iskaza.

Tužilaštvo je zainteresirano i za svjedočenja Dragana Obrenovića i Momira Nikolića, koji su pred Tribunalom u Haagu osuđeni na 17, odnosno 20 godina zatvora za zločine počinjene u Srebrenici. Bulić je kazao da Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nije uspjela pronaći Obrenovića, a da je Nikolić u ranijim predmetima odbijao da svjedoči pred Sudom BiH.

Bulić je predložio da Vijeće prihvati ranije transkripte svjedočenja Obrenovića i Nikolića. Odbrana je navela da Nikolić dolazi u BiH, te da je on za Haški tribunal bio svjedok upitnog kredibiliteta.

Sarić je optužen kao bivši komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske, a na teret mu je stavljeno da je u julu 1995. komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju, te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka, koji će kasnije biti pogubljeni na području Srebrenice, javlja BIRN.