Borba protiv trgovine ljudima

Ambasador Nelson za Fokus: BiH mora uraditi više, prijeti joj ukidanje pomoći SAD-a

eric nelson us embassy (1)
Ambasador Eric Nelson / FOTO: usembassybih

Upozorenje vlastima BiH da poduzmu korake na implementaciji Strategije za borbu protiv trgovine ljudima inače BiH prijeti pad na nivo tri – a to je ukidanje pomoći od Vlade SAD-a

Piše: Amil DUČIĆ

Ukoliko Strategija Bosne i Hercegovine za borbu protiv trgovine ljudima ne bude implementirana, BiH će pasti na nivo 3 na američkoj listi, što će je uvrstiti među zemlje koje ulažu najmanje u zaustavljanje trgovine ljudima, izjavio za Fokus.ba američki ambasador u našoj zemlji Eric Nelson.

Pad na nivo 3 će, pojasnio je ambasador, za posljedicu imati potpuno ukidanje nehumanitarne, netrgovinske pomoći Vlade SAD-a Bosni i Hercegovini – uključujući vojnu pomoć i pomoć USAID-a.

Američkog ambasadora u BiH smo upitali za komentar u vezi s aktuelnom situacijom kada je riječ o implementaciji ove strategije, a nakon što je Predsjedništvo BiH na posljednjoj sjednici još jednom pozvalo pojedine institucije da ulože dodatne napore na ispunjavanju jasnih zadataka u provođenju strategije. Adrese su bile, između ostalih, Vijeće ministara BiH, Tužilaštvo BiH, te pojedini kantoni. Ovo se desilo nakon posjete zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i specijalnog predstavnika SAD-a za Zapadni Balkan Matthewa Palmera.

„Strategija BiH za borbu protiv trgovine ljudima u osnovi se odnosi na zaštitu žrtava i vladavinu prava. Također, govori i o institucijama čije funkcionisanje treba da osigura zaštitu i pravdu za žrtve, te hapšenje i procesuiranje onih koji su uključeni u gnusni zločin trgovine ljudima. Bosna i Hercegovina je već napravila određene pozitivne pomake u pravom smjeru revitalizacijom udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i poduzimanjem koraka na osiguranju financijske pomoći žrtvama. Predsjedništvo BiH je napravilo važan korak pokazujući jedinstvo i vodstvo kada je u pitanju implementacija državne Strategije. Ali, potrebno je učiniti mnogo više – Vijeće ministara BiH mora regulisati pravni status i odobriti prošireno članstvo za udarnu grupu za borbu protiv trgovine ljudima. BiH mora unaprijediti obuku za policiju, tužitelje i suce; i, u konačnici, pokazati porast broja krivičnih gonjenja i presuda u slučajevima koji se odnose na trgovinu ljudima“, rekao je američki ambasador za naš portal.

No, koje institucije nisu odgovorile zadatku? Ambasadora Nelsona smo upitali šta se konkretno može zamjeriti Tužilaštvu BiH u procesuiranju ovih krivičnih djela.

„Sjedinjene Države ne komentarišu konkretne zadatke institucija i njihov rad. Osnovni, prvi korak u poboljšanju rangiranja BiH u borbi protiv trgovine ljudima je implementacija državne Strategije za borbu protiv trgovine ljudima koju je u januaru odobrilo Vijeće ministara BiH. Sjedinjene Države pozdravljaju činjenicu da su neki nivoi vlasti u BiH počeli sa uspostavom lokalnih koordinacijskih timova i razvojem neophodnih akcijskih planova za borbu protiv trgovine ljudima. Upravo to je i predviđeno Strategijom za borbu protiv trgovine ljudima za period 2020-2023. usvojenom u januaru. RS je izvijestila da je usvojila svoj akcijski plan, a državni akcijski plan je u nacrtu i treba biti odobren. U Federaciji BiH brojni kantoni su također počeli raditi na svojim akcijskim planovima“, kazao nam je američki ambasador.

On naglašava da su SAD spremne dati podršku ovim naporima. Kroz programe USAID-a, dodaje, SAD trenutno pružaju podršku kantonima u Federaciji BiH koji su već uspostavili koordinacijske timove za razvoj akcijskih planova i poslali ih svojim lokalnim vladama na usvajanje.

„Drago mi je da je BiH počela raditi na nekim od ovih zadataka, ali još dosta treba da se uradi kako se BiH ne bi spustila još niže na američkoj listi za praćenje borbe protiv trgovine ljudima, što bi ugrozilo ukupnu pomoć SAD-a Bosni i Hercegovini. Žrtve trgovine ljudima zaslužuju zaštitu i pravdu“, poručio je ambasador Nelson u izjavi za Fokus.ba.