BiH

Zajednička izjava

Ambasadori EU, SAD-a i OSCE-a pozvali na provođenje izborne reforme

17/02/2021

Među najvažnijim prioritetima smatraju reformu načina formiranja biračkih odbora jer se trenutno članovi biračkih odbora imenuju isključivo iz redova kandidata političkih stranaka

Ambasador EU u BiH Johann Sattler, ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson i šefice Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec poručili su u zajedničkoj izjavi da je u 2021. vrijeme za razgovor o detaljima najavljenih reformi, počevši od izborne reforme.

Ističu da reforme nisu apstraktne, već konkretne, zdravorazumske promjene koje su jasno zacrtane u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, što uključuje provedbu preporuka OSCE/ODIHR-a i GRECO-a Vijeća Evrope.

Tvrde da te reforme rješavaju nedostatke istaknute na nedavno održanim Općinskim izborima i potrebne su kako bi glasovi birača zaista bili bitni.

– Spremni smo podržati i dati savjete u reformskim naporima, ali promjene će ovisiti o spremnosti lidera ove zemlje da preuzmu odgovornost, ozbiljno razgovaraju jedni s drugima i naprave kompromise – naglašeno je u izjavi.

Dodaju da stvarne promjene također ovise o odlučnosti građana da se založe za njih i da pozovu izabrane dužnosnike na odgovornost zbog njihovog nedjelovanja, te da su reforme hitno potrebne u ovoj godini i da izbori u 2022. ne bi trpjeli zbog istih, već poznatih nedostataka.

– Izbori su žila kucavica demokratije, moraju biti slobodni, pošteni i utemeljeni na principu jednakosti svakog građanina. Centralna izborna komisija (CIK) u 2020. je obavila hvalevrijedan zadatak organizacije lokalnih izbora, u godini nezabilježenih izazova, i to ne samo zbog pandemije, već i kašnjenja u osiguravanju finansijskih sredstava za izbore, koja su mogla biti izbjegnuta. Istovremeno, izbori su bili narušeni konstantnim pitanjima koja su iznova istakla hitnost u provođenju dugogodišnjih preporuka ODIHR-a u smislu povećanja transparentnosti, poboljšanja obuke osoba angažovanih za rad na izborima i jačanja snage vašeg glasa – navedeno je.

Među najvažnijim prioritetima smatraju reformu načina formiranja biračkih odbora jer se trenutno članovi biračkih odbora imenuju isključivo iz redova kandidata političkih stranaka, a s takvom strukturom teško je osigurati nepristranost i profesionalnost biračkih odbora.

Ambasadori smatraju da neujednačena ili nedovoljna obuka članova biračkih odbora predstavlja rizik u smislu proceduralnih grešaka, istovremeno podrivajući povjerenje građana u izborni proces.

Po njihovom mišljenju, pravne reforme mogu osigurati uravnoteženiji sastav biračkih odbora, ali i uvesti mehanizme za sprečavanje zloupotreba u postupcima imenovanja, doprinoseći integritetu i istovremeno sprečavajući nepravilnosti i prevare.

Također, dodaju da uvođenje novih tehnologija može doprinijeti transparentnosti i tačnosti prebrojavanja glasačkih listića i ažurnosti u njihovom preliminarnom prebrojavanju, što u konačnici smanjuje prevare i čini izbore efikasnijim.

Na primjer, elektronska identifikacija birača olakšala bi otkrivanje zloupotrebe ličnih dokumenata i falsifikovanja potpisa koji su zabilježeni na posljednjim lokalnim izborima. Konačno, sankcionisanje jezika mržnje i uvreda čak izvan okvira predizborne kampanje, pomoći će da se osigura odgovoran dijalog.

– Slobodni i pošteni izbori najmoćniji su alat koji građani imaju na raspolaganju kako bi osigurali odgovornost političkih lidera za njihovo djelovanje ili nedjelovanje, u osiguranju evropske budućnosti koju građani BiH žele i zaslužuju. Uz dovoljnu političku volju, nema razloga da se bilo koja od ovih reformi dalje odlaže. Promjene koje osiguravaju da se svaki vaš glas prebroji, bez manipulacije ili političkog utjecaja, vratit će moć u vaše ruke, ruke građanina, a kako bi pomogle da ta budućnost postane stvarnost – saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.