Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

klan "Mirziyoyev"

Uzbekistanske “prve kćerke”: Sve podsjeća na sestre Karimov

saida

Za razliku od Gulnare Karimove, koja je kontrolisala dugačak spisak unosnih poslova, Mirziyoyeva nije direktno uključena u biznis

Najstarija kćerka uzbekistanskog predsjednika Šavkata Mirziyoyeva postala je jedna od najvidljivijih javnih ličnosti u toj autoritarnoj centralnoazijskoj zemlji, gdje predsjednik uživa ogromnu moć, piše Radio Slobodna Evropa.

Saida Mirziyoyeva (36) je često viđena kako prisustvuje zvaničnim sastancima, drži govore i posjećuje strane zemlje ili uzbekistanske provincije na poslovnim putovanjima. Majka troje dece takođe se često pridružuje ostatku klana Mirzijojev na dobrotvornim i kulturnim događajima.

Brz uspon javnog profila Mirziyoyeve doveo je do neizbježnih poređenja s prethodnom “prvom kćerkom” zemlje – Gulnarom Karimovom, nekada poznatom i uticajnom kćerkom prvog predskednika Uzbekistana Islama Karimova – koja je završila u zatvoru i provela godine u kućnom pritvoru pošto je pala u nemilost.

Za razliku od Karimove, koja je kontrolisala dugačak spisak unosnih poslova, Mirziyoyeva nije direktno uključena u biznis.

Saida Mirziyoyeva

Njen suprug Oibek Tursunov, međutim, povezan je s nekoliko bankarskih i investicionih poslova, koje je navodno obezbjedio pošto je Mirzijojev došao na vlast 2016. godine. Tursunov također radi u predsjedničkoj administraciji svog punca.

Mirziyoyeva je zamjenica šefa Agencije za informacije i masovne komunikacije, čime je automatski zamjenica predsjedničkog savjetnika. Ta državna agencija, koju je osnovao Mirizijoev početkom 2019. godine, praktično kontroliše medije, pres službe i odnose s javnošću u Uzbekistanu.

U pažljivo oblikovanom javnom imidžu, Mirziyoyeva se predstavlja kao zaštitnica novinara i strastvena pobornica ženskih prava.

U Uzbekistanu, gdje se ne toleriše kritika prve porodice, a sloboda govora je ograničena, državni mediji opsežno izvještavaju o radu Mirziyoyeve, bez negativnih komentara.

Nacionalna informativna agencija Uzbekistana pridružila se njenoj promociji kada je 35. rođendan Mirziyoyeve 4. novembra 2019. godine, navela kao najvažniji događaj dana.

Mirziyoyeva također na društvenim mrežama nudi uvid u svoj porodični život, dijeleći fotografije svog supruga i djece, uključujući petomjesečnog sina Šavkata, koji je dobio ime po predsjedniku.

Pripreme kao za predsjednika

Prema nekoliko lokalnih novinara iz Karšija, taj grad na jugu Uzbekistana nedavno je dočekao prvu kćerku s detaljnim pripremama “prikladnim za šefa države”. Opsežne pripreme počele su nedjelju dana prije posete Mirziyoyeve 27. januara u okviru njenog dobrotvornog projekta “Oči srca”, koji pomaže slijepoj i slabovidoj djeci.

Novinarski centar, gdje je Mirziyoyeva trebalo da prisustvuje jednom događaju, iznenada je renoviran, rekli su novinari za RSE, uz uslov da im se ne objavljuju imena. Novinar iz Karšija rekao je da su tako visoki nivo uljepšavanja obično rezervisani samo za predsjedničke posjete.

“Skandal”

Nisu samo poslovna putovanja Mirziyoyeve izazvala podozrenje u Uzbekistanu.

U oktobru 2019. godine na internetu je postavljen video snimak koji prikazuje Mirziyoyevu, njenu mlađu sestru Shahnozu i njihove muževe na raskošnom “banketu”, kako je objavljeno, organizovanom poslije koncerta ruske pjevačice Poline Gagarine u Taškentu.

Video prikazuje sestre kako pjevaju zajedno s ostalim gostima na večeri.

Informativni portali i korisnici društvenih medija brzo su povukli paralele između “životnog stila” kćerki Mirziyoyeva i kćerki Karimova, Gulnare i Lole, koje su navodno bile poznate po odlascima na žurke i u noćne klubove u Taškentu.

Jedan medij je posljednji video snimak opisao kao “skandal” porodice Mirziyoyev, dok je drugi postavio pitanje da li se “istorija ponavlja” u Uzbekistanu.

Predsjednička porodica

Shahnoza Mirziyoyeva je šefica odjeljenja u Ministarstvu predškolskog obrazovanja.

Njen suprug Otabek Umarov, zamjenik je šefa predsjednikove bezbjednosne službe, pored toga što je na čelu dvije nacionalne sportske federacije.

Shahnoza Mirziyoyeva

Mada na “banketu” ništa ne djeluje neobično, nekoliko korisnika društvenih medija tvrdilo je da to nije prihvatljivo običnim Uzbekistancima, od kojih mnogi žive u siromaštvu.

Prosječna mjesečna zarada u glavnom gradu Uzbekistana Taškentu iznosi oko 220 eura mjesečno. Plate su znatno niže u manjim gradovima i ruralnim područjima.

Korupcija je široko rasprostranjena, dok je teško doći do posla, zbog čega su milioni Uzbekistanaca otišli da rade u Rusiju, Kazahstan, Južnu Koreju, Tursku i evropske zemlje.

Gulnara i Lola

Bivša prva kćerka Gulnara Karimova (48) stavljena je u kućni pritvor 2014. godine, dok je njen otac još bio predsjednik. U decembru 2017. osuđena je na 10 godina zatvora, ali je to kasnije preinačeno u kućni pritvor i skraćeno na pet godina. Prebačena je u zatvor 2019. godine.

Gulnara Karimova

U martu 2020. godine Karimova je dobila dodatnu kaznu od 13 godina i četiri mjeseca zatvora pošto je proglašena krivom za iznudu, pranje novca i druga krivična djela.

Mlađa kćerka Karimova, Lola Karimova-Tiljajeva, trenutno živi izvan Uzbekistana, navodno u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama. Neka od velikih preduzeća koje kontroliše njen suprug Timur Tiljajev i njegova porodica, zaplijenjena su u Uzbekistanu poslije smrti Karimova 2016. godine.