Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šimonović i Stevanović

Ambasadori Hrvatske i Srbije pri UN-u obratili se Vijeću sigurnosti

vijece-sigurnosti-un

Vijeću sigurnosti obratio se i ambasador Srbije pri Ujedinjenim nacijama Nemanja Stevanović koji je ponovio da Srbija podržava, kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ali se protivi svim odlukama koje nisu donesene konsenzusom

Ambasador Hrvatske pri Ujedinjenim nacijama Ivan Šimonović kazao je večeras pred Vijećem sigurnosti da ta susjedna država podržava nastavak mandata EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Također, dodao je da podržava rad Ureda visokog predstavnika (OHR) i Christiana Schmidta te suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao zemlje tri ravnopravna konstitutivna naroda.

Ocijenio je da se tenzije u BiH povećavaju te je, između ostalog, kazao da je potrebno prebroditi nepoštivanje Ustava BiH, retoriku podjela i veličanje ratnih zločinca, jer je to od velikog značaja za stabilnu, mirnu i naprednu BiH.

– Trenutni Izborni zakon BiH sprječava Hrvate da izaberu legitimne predstavnike u Predsjedništvu BiH. Izborni zakon stoga treba mijenjati jer onemogućava jednakopravnopravnost i uskladiti ga s presudama Evropskog suda za ljudska prava – dodao je.

Naglasio je da je konsenzus o izmjenama Izbornog zakona potrebno postići prije izbora 2022. godine, što bi olakšalo situaciju u BiH zbog čega je ohrabrio političke lidere da preuzmu odgovornost za sudbinu zemlje.

– Uspješne izborne reforme oslabile bi tenzije i pomogle državi da promijeni fokus, jer će u suprotnom mladi nastaviti odlaziti iz BiH – zaključio je.

Vijeću sigurnosti obratio se i ambasador Srbije pri Ujedinjenim nacijama Nemanja Stevanović koji je ponovio da Srbija podržava, kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ali se protivi svim odlukama koje nisu donesene konsenzusom.

Podržavat će, najavljuje, svaki dogovor koji postignu dva entiteta i tri konstitutivna naroda, podsjećajući da Srbija održava dobru saradnju s bh. entitetom Republika Srpska zasnovanu na sporazumu o posebnoj saradnji.

– Važno je da ključni akteri, domaći i međunarodni u BiH, pokažu suzdržanost i odgovornost za trenutnu situaciju u zemlji. Očekujemo od međunarodne zajednice nepristran i izbalansiran pristup ovim pitanjima jer je to jedini način da se izgradi povjerenje i nađu rješenja za budući razvoj – dodao je.

Kako je naglasio, odluke o djelovanju Ureda visokog predstavnika (OHR) trebaju biti donese u duhu saradnje i međusobnog poštivanja svih aktera i uz konsenzus članova Vijeća sigurnosti.

Obraćanjem ambasadora okončana je rasprava o BiH u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija koje je jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom se produžava mandat EUFOR-a u BiH, ali na sjednici nije bilo omogućeno visokom predstavniku Christianu Schmidtu da se obrati.