BiH

Ambasadori poručili Dodiku: Neće biti prekrajanja karte BiH

08/09/2016

Ambasadori Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Italije, zamjenik njemačkog ambasadora, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije i v.d. šefa Kancelarije ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Banjoj Luci danas su se susreli s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom da bi, prema viđenju članova međunarodne zajednice, naglasili ozbiljnost trenutne političke situacije povodom izazova koji predstavlja zakazani referendum u Republici Srpskoj.

Oni su naglasili ranije stavove Vijeća za implementaciju mira (PIC), te pozvali predsjednika Dodika da se referendum ne održi ili na drugi način ne naruši autoritet Ustavnog suda. Sastanak je održan u otvorenoj i konstruktivnoj atmosferi, mada suštinska neslaganja o važnim pitanjima preostaju.

Ambasadori su još jednom naglasili da se u Dejtonskom mirovnom sporazumu jasno navodi da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obavezujuće te da nijedan referendum to ne može promijeniti. Informisani su da će Ustavni sud zasjedati 17. septembra o predmetima u vezi sa referendumom, te su naglasili da se odluke Suda moraju poštovati.

Predsjednik Dodik je informirao ambasadore o opredjeljenju Vlade Republike Srpske za provođenje odluke Ustavnog suda BiH time što će u narednim danima Narodnoj skupštini RS-a dostaviti prijedlog izmjena Zakona o praznicima RS-a, u cilju njegovog usklađivanja sa Ustavom BiH. Očekuju se inicijalni koraci u ovom pravcu, uz napomenu da samo Ustavni sud može utvrditi da li je njegova odluka provedena.

Ambasadori su takođe naglasili Dodiku, kao što su to naglasili i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću 6. septembra, da politički lideri sa svih strana trebaju da prestanu sa raspirivanjem situacije kroz neodgovornu retoriku i djelovanje te da je vrijeme da političari počnu razgovarati jedni s drugima, umjesto da razgovaraju samo putem medija.

Naposljetku, ambasadori su potvrdili neopozivo opredjeljenje za Opšti okvirni sporazum za mir, prema kojem entiteti nemaju pravo na otcjepljenje te da neće biti prekrajanja karte Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Komentari