Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kolumna

Ambasadori pri OSCE-u: Očekujemo da izbori u BiH budu održani na vrijeme

osce

Zapadni Balkan prešao je dugačak put, ali ga još uvijek čeka puno posla. Vjerujemo da je OSCE nezaobilazan dio ovog kontinuiranog putovanja

Ambasadori Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država pri OSCE-u napisali su kolumnu povodom njihove nedavne posjete Bosni i Hercegovini.

Prenosimo je u cijelosti:

“Nakon naše nedavne posjete Sarajevu, mi, ambasadori Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država pri Organizaciji za sigurnost i suradnju u Evropi (OSCE), odlučniji smo nego ikad u namjeri da pružimo podršku demokratskim institucijama u Bosni i Hercegovini te suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

I dok je veći dio pažnje cijelog svijeta u ovom trenutku s punim pravom usmjeren na barbarski rat koji Rusija vodi protiv Ukrajine, ne možemo zanemariti dešavanja u drugim dijelovima regije OSCE-a. U Bosni i Hercegovini vidimo i izazove i prilike koje zahtijevaju kontinuiran angažman OSCE-a i država koje predstavljamo. Misija OSCE-a u BiH predstavlja istinsku dodatu vrijednost kroz svoju stručnost, zagovaranje i angažman na svim nivoima širom BiH, putem svoje mreže terenskih kancelarija.

Nakon sastanaka sa brojnim predstavnicima institucija vlasti i nevladinih organizacija, ohrabreni smo i podstaknuti dinamizmom aktera iz civilnog društva, koji svakodnevno rade na stvaranju svjetlije budućnosti za svoju zemlju. U isto smo vrijeme zabrinuti zbog činjenice da lideri, iz cijelog političkog spektra, podrivaju demokratske institucije u BiH. Namjerna opstrukcija blagovremenih izbora od strane političkih vođa u BiH, kako je propisano državnim Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom, predstavljala bi kršenje osnovnih demokratskih prava građana. Još mnogo posla ostaje da se uradi.

S obzirom na izbore koji će se održati u oktobru, smatramo da je imperativ da se obezbijede i stave na raspolaganje finansijska sredstva potrebna za provedbu najosnovnijeg prava i obaveze svake demokratije – prava glasa. U potpunosti očekujemo da izbori budu održani na vrijeme, uz potpuno finansiranje te uz punu podršku političkih lidera u BiH. Mi vidimo obećavajući potencijal u nacrtu „paketa odredaba o jačanju integriteta“, koji bi, ukoliko dođe do njegovog usvajanja, poboljšao efikasnost rada izborne administracije i smanjio potencijalne mogućnosti za prevare i zloupotrebe, u skladu sa preporukama ODIHR-a.

Vjerodostojni izbori predstavljaju veoma važan aspekt demokratskog upravljanja u Bosni i Hercegovini. Potrebni su nam lideri koji će se vratiti teškom poslu upravljanja, koji će riješiti nesporazume unutar oformljenih BiH institucija te oni koji će naći kompromis u odgovoru na izazove, a u službi građana BiH. Kako bi izašla iz trenutne političke blokade i ojačala kvalitet i funkcionalnost institucija upravljanja širom zemlje, također će biti neophodno da Bosna i Hercegovina usvoji korjenite demokratske reforme da bi napredovala na svom putu evropskih integracija. Svjesni smo činjenice da se to neće desiti preko noći, ali one su apsolutno nužne, ako političari Bosne i Hercegovine misle pružiti građanima ono što oni žele, a to su: mir, demokratska odgovornost, prosperitet, vladavina zakona i dublja integracija u evropsku integraciju.

Misija OSCE-a u BiH će, u ovom reformskom procesu, ostati važan partner, pružajući podršku i institucijama vlasti i nevladinom sektoru u izgradnji održivih demokratskih institucija, jačanju dobrog upravljanja, zaštiti ljudskih prava i razvoju multietničkog demokratskog društva.

Misija OSCE-a u BiH je proteklih 26 godina posvetila pružanju podrške BiH u izgradnji stabilne, sigurne i demokratske države. Posebnu važnost pridajemo aktivnostima OSCE-a, uključujući tu i aktivnosti usmjerene na jačanje pomirenja i kohezije zajednica, kao i tolerancije i nediskriminacije, promovisanje rodne ravnopravnosti i prilika za mlade te na borbu protiv trgovine ljudima i pružanje podrške aktivnostima zaštite okoliša i razvoja poduzetništva. Misija je također radila na reformi pravosuđa, poboljšanju kontrole malog oružja i lakog naoružanja, promociji slobodnih i pravednih izbora, borbi protiv terorizma i suzbijanju korupcije. Svakoga dana od 1995. godine, od kada je prisutna u ovoj zemlji, Misija OSCE-a je bila tu, na terenu, pomažući građanima Bosne i Hercegovine da ostvare svoj puni potencijal.

U ovom trenutku, kada određeni akteri na međunarodnoj sceni uništavaju najosnovnija pravila i norme međunarodnog poretka, moramo posebnu pažnju posvetiti zaštiti i odbrani principa i obaveza OSCE-a i ne dozvoliti rušiteljima da ugroze napredak ostvaren u protekle tri decenije. Zapadni Balkan prešao je dugačak put, ali ga još uvijek čeka puno posla. Vjerujemo da je OSCE nezaobilazan dio ovog kontinuiranog putovanja”.

Kolumnu su napisali:

Ambasador Stefano Baldi, stalni predstavnik Italije pri Organizaciji za sigurnost i saradnju u Evropi

Ambasadorica Gesa Bräutigam, Stalna misija Federalne Republike Njemačke pri Organizaciji za sigurnost i saradnju u Evropi

Ambasador Neil Bush, Delegacija Velike Britanije pri Organizaciji za sigurnost i saradnju u Evropi

Ambasadorica Christine Fages, stalna predstavnica Francuske pri Organizaciji za sigurnost i saradnju u Evropi

Ambasador Michael Carpenter, stalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država pri Organizaciji za sigurnost i saradnju u Evropi