Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šest delegata Doma naroda

Ustavnom sudu BiH upućen Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini RS

ustavni sud bih DB (7)
Ustavni sud BiH, sala za rasprave i odlučivanje, pred kojim je Udruženje "Za Doljanku" uputilo apelaciju sa zahtjevom da ubrza spor o navodno nezakonitoj odluci resornog Ministarstva.

Podnosioci Zahtjeva su Bakir Izetbegović, Asim, Sarajlić, Amir Fazlić, Munib Jusufović, Denis Bećirović i Zlatko Miletić

Šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputili su Ustavnom sudu BiH Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske.

Podnosioci Zahtjeva su Bakir Izetbegović, Asim, Sarajlić, Amir Fazlić, Munib Jusufović, Denis Bećirović i Zlatko Miletić.

U Zahtjevu su istakli kako smatraju da ovakvo zakonsko određenje u Zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, krši mnogobrojne odredbe Ustava BiH.

Traže od Ustavnog suda da ovaj zahtjev tretiraju kao hitan jer su, kako su naveli, “posljedice neustavne odredbe veoma štetne za državu BiH”.

Inače, juče je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS do ocjene ustavnosti Ustavnog suda BiH. Odluka stupila je na snagu odmah, odnosno nakon objavljivanja iste na službenoj stranici OHR-a.

Sporni Zakon Narodna skupština Republike Srpske je usvojila 10. februara ove godine, kršeći pritom odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović objavila je 7. aprila Ukaz o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

“Proglašavam Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji je Narodna skupština RS usvojila na 20. redovnoj sjednici, održanoj 10. februara 2022. godine”, napisano je u Ukazu Željke Cvijanović, objavljenom Službenom glasniku RS.