Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podizanje svijesti

Ukrajinci na Eurosongu: Naš nastup je način da budemo korisni tokom rata

kalus ukrajina ss

Uoči njihovog nastupa razgovarali su s ekipom Wiwibloggsa. Jasno su dali do znanja da se njihov nastup uglavnom odnosi na podršku onima kod kuće

Posljednjih mjeseci ukrajinski predstavnici na ovogodišnjem Eurosongu bili su uključeni u ukrajinske ratne napore – od pomoći ljudima u naporima premještanja do aktivnog sudjelovanja u teritorijalnoj odbrani zemlje.

Ovih dana Orkerstar Kaluš pomaže zemlji na još jedan način: putujući Europom kako bi podigli svijest o ratu i humanitarnoj krizi s kojom se Ukrajina suočava. Bend je u subotu nastupio na eurovizijskom eventu u Amsterdamu, pjevajući ispred velikog QR koda. Prije nastupa potaknuli su obožavatelje da to iskoriste za donacije i pokažu da stoje uz Ukrajinu.

Uoči njihovog nastupa razgovarali su s ekipom Wiwibloggsa. Jasno su dali do znanja da se njihov nastup uglavnom odnosi na podršku onima kod kuće.

“Osjećamo da će od najveće koristi za našu zemlju biti da radimo ono što najbolje znamo”, rekao je Oleg Psjuk iz Kaluša.

“Mislim da rat koji se sada događa u Ukrajini ne bi trebao doživjeti niko, bilo gdje, bilo kako. Zato pozivamo sve da pomognete Ukrajini što god možete učiniti, kako nitko nikada ne bi svjedočio nečemu sličnom”, dodao je.

“Vjerujemo da je vrlo važno da svaki Ukrajinac može govoriti za Ukrajinu upravo sada. Za nas je posebno važno predstavljati autentičnu, lijepu ukrajinsku muziku, kako bi ona dobila priliku biti zastupljena na svjetskom tržištu. Zato je prilika da predstavljam Ukrajinu ovdje na Eurosongu od posebne važnosti”, zaključio je.

Ukrajina je trenutno prva na kladionicama za pobjedu na Eurosongu.