Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hadžići

Ambasadorica Češke u BiH i šefica Misije IOM-a posjetile prihvatni centar Ušivak

usivak (1)

Kaže da je posjetila Ušivak jer je htjela da se upozna s rezultatima projekta koji finansira Republika Češka

Ambasadorica Republike Češke u Bosni i Hercegovini Ivana Hlavsová i šefica misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Laura Lungarotti posjetile su danas privremeni prihvatni centar Ušivak.

Ambasadorica Republike Češke u BiH Ivana Hlavsová izjavila je kako joj je drago da je posjetila Ušivak, te da je impresionirana radom humanitarnih radnika IOM-a i drugih organizacija koje pružaju podršku porodicama u ovom prihvatnom centru.

– Također mi je drago zbog dobre saradnje s lokalnom zajednicom, drago mi je da su djeca počela da idu u školu i drago mi je zbog svih dobrih stvari koje se dešavaju zajedno sa podrškom lokalne zajednice – navela je ambasadorica Hlavsová.

Kaže da je posjetila Ušivak jer je htjela da se upozna s rezultatima projekta koji finansira Republika Češka.

Pojasnila je da se radi o projektu koji će podržati prikupljanje i obradu podataka o migrantima koji borave van prihvatnih centara, podržati dobrovoljni povratak migranata koji žele da se vrate u zemlje porijekla i dati podršku državnim institucijama, Službi za poslove sa strancima i Ministarstvu sigurnosti.

Šefica misije IOM-a u BiH Laura Lungarotti je kazala da su ambasadorica Češke i ona posjetile Ušivak povodom projekta koji podržava češko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

– Danas imamo lijepe povode za posjetu. U proteklom periodu imali smo polazak djece u školu, oko 62 djece je krenulo u školu – navela je Lungarotti.

Napomenula je da je protekle sedmice obavljena vakcinacija migranata u Kantonu Sarajevo, u privremenom prihvatnom centru Blažuj i privremenom prihvatnom centru Ušivak.

– Češki projekat će podržati bolje razumijevanje podataka o migrantima koji borave van prihvatnih centara. Dakle, podržat će IOM-ov projekat Matrica praćenja raseljenosti migranata (DTM). Tako ćemo bolje znati kako da odgovorimo na potrebe migranata koji se nalaze van prihvatnih centara – kazala je Lungarotti.

Dodala je da IOM podržava jačanje kapaciteta države kroz saradnju sa Službom za poslove sa strancima, Ministarstvom sigurnosti BiH.

– Treća stvar koju IOM podržava u sklopu ovog projekta jeste dobrovoljni povratak kući. Radimo na tome da podržavamo migrante u njihovoj odluci da se vrate kući kroz IOM-ov AVRR program – navela je Lungarotti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Češke podržava Međunarodnu organizaciju za migracije (IOM) u jačanju Bosne i Hercegovine u upravljanju migracijama kroz projekat kojeg finansira Ministarstvo unutrašnjih poslova Češke Republike.

Sredstva su prvenstveno usmjerena na pružanje humanitarnog odgovora u BiH, kako bi se bolje razumio obim migranata i tražilaca azila koji prolaze i koji se nalaze u BiH, lokacije na kojima se nalaze, obrasci kretanja, profil i potrebe, te će podržati tekući Program potpomognutog dobrovoljnog povratka i reintegracije – Assisted Voluntary Return and Reintegration (AVRR) za podršku dobrovoljnim, informiranim, sigurnim, humanim i dostojanstvenim opcijama povratka i reintegracije za migrante koji se nalaze u BiH – navode iz IOM-a.

Projekat podržava napore države da primijeni metodologiju prisutnosti migranata, koja je dio IOM-ovog globalnog sistema Matrice praćenja raseljenosti (DTM), za prikupljanje i analizu podataka o broju iregularnih migranata unutar i izvan službenih prihvatnih centara i distribucije bitnih sveobuhvatnih informacija o mobilnosti, ranjivostima i potrebama migranata.

Nadalje, projekat podržava državne vlasti u BiH kroz tehničku pomoć i prijenos znanja kako bi se poboljšalo prikupljanje podataka i analiza, posebno u okviru sistema upravljanja SMART CAMP, te kako bi se bolje identificirale i pružile usluge zasnovane na zaštiti migranata kako unutar tako i izvan privremenih prihvatnih centara u BiH.

Projekat će osigurati informirano odlučivanje migranata o njihovoj odluci o dobrovoljnom povratku u zemlje porijekla.