Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

napad u pragu

Ambasadorica Mlinarević za Fokus: Najkrvaviji napad u češkoj istoriji

martina mlinarević
FOTO: Pixsell

“Ambasada je u stalnom kontaktu s češkim MUP-om. Još uvijek ne odaju informacije o identitetu žrtava, te još uvijek nemamo informaciju ima li među njima državljana BiH”

U pucnjavi na Filozofskom fakultetu u centru Praga, prema novim podacima, ubijeno je 15 osoba, uključujući i napadača, kojeg je ubila policija. Najmanje 24 osobe su ranjene.

Češka policija izvijestila je nedugo nakon 15 sati da je intervenirala zbog pucnjave na Filozofskom fakultetu Karlova sveučilišta, na Trgu Jana Palacha.

Policija je potom izvijestila da je napadač “eliminiran”.

Ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan izjavio je da nema drugih napadača i da je opasnost prošla.

Zaposlenicima fakulteta i studenima bilo je rečeno da ostanu u svojim uredima za vrijeme policijske intervencije. Trg i okolica zatvoreni su.

Da li među žrtvama ima građana iz BiH, još uvijek nije poznato. Situaciju je za Fokus.ba kratko prokomentarisala ambasadorica BiH u Češkoj Martina Mlinarević.

“Ambasada je u stalnom kontaktu s češkim MUP-om. Još uvijek ne odaju informacije o identitetu žrtava, te još uvijek nemamo informaciju ima li među njima državljana BiH. U ovom trenutku je 10 ubijenih, 11. preminuli je napadač. Devet osoba je teško ozlijeđeno, 5-6 srednje teško, deseci lakše ozlijeđenih. Područje napada i uži centar grada su potpuno blokirani, turisti i Pražani su maknuti sa ulica. Radi se o najkrvavijem napadu u českoj istoriji”, izjavila Mlinarević za Fokus.