Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Praška dobročiniteljica

Ambasadorica Mlinarević želi odlikovati Danu Nemcovu Ordenom BiH

dana-nemcova

“Njezin stan u ulici Ječna u Pragu godinama je bio mjesto kojeg su znale sve izbjeglice i azilanti, a posebno neizmjerna njezina je uloga devedesetih u prihvatu izbjeglica iz Bosne i Hercegovine tijekom krvavog rata na Balkanu”

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Martina Mlinarević predložila je Danu Nemcovu za odlikovanje Orden Bosne i Hercegovine.

Tu odluku obrazložila je na Facebooku, uz kratki opis Nemcove i dobrih djela po kojima je poznata.

Prenosimo njenu objavu u cijelosti u nastavku.

“Sretna sam da vas mogu obavijestiti da sam uputila Inicijativu za dodjelu odlikovanja Orden Bosne i Hercegovine za gospođu Danu Němcovu, jednu od najpoznatijih živućih Čehinja i intelektualki.

Dana Nemcova je psiholog, disident, borac za demokraciju, prava najugroženijih, jedna od prvih potpisnica Povelje 77, osoba koja je sudjelovala u najvećoj bitci za češku slobodu, i sama nekoliko puta uhićena, bila je jedna od najbližih suradnica pokojnog predsjednika Vaclava Havela.

1979. godine uhićena je i provela pola godine u pritvoru. U januaru 1989., na početku „Palachove sedmice“, Dana Němcová uhićena je opet na putu da na spomenik Svetog Vaclava položi cvijeće kao govornik Povelje 77. Nakon novembarske Revolucije, bila je zastupnica u saveznom parlamentu, nastavila je voditi Odbor dobre volje Havela i raditi u Savjetovalištu za izbjeglice.

1990.godine dobila je međunarodnu nagradu za mir Pax Christi; osam godina kasnije dobila je predsjedničku Medalju za zasluge (Za zasluhy), a 2000. godine dobila je austrijsku Srednjoeuropsku nagradu (Mitteleuropapreis).

Njezin stan u ulici Ječna u Pragu godinama je bio mjesto kojeg su znale sve izbjeglice i azilanti, a posebno neizmjerna njezina je uloga devedesetih u prihvatu izbjeglica iz Bosne i Hercegovine tijekom krvavog rata na Balkanu.

Budući da je bosanskohercegovačka zajednica u Češkoj Republici poznata kao rijetka koja se ne dijeli na nacionalne klubove i društva, istim načinom respekta svi državljani Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici doživljavaju gospođu Danu Nemcovu. Bosanci i Hercegovci u Češkoj gospođu Danu i danas nazivaju svojom majkom.

Dana Nemcova osoba je koja u to vrijeme riješavala gotovo nemoguće birokratske situacije i bila istinski posvećena pomaganju Bosancima i Hercegovcima u najtežim godinama da bi danas bili ravnopravni članovi češkog društva, iznimno poštovani dio kulturne, intelektualne i poslovne zajednice Češke Republike.

Također smo ranije pokrenuli i Inicijativu prema Gradu Sarajevu za odavanje počasti predsjedniku Havelu, nezamjenjivoj ličnosti, piscu, intelektualcu i političaru, koji je bio prvi strani predsjednik koji je stigao u BiH nakon rata, istinski i veliki prijatelj naše zemlje, koji je u najkrvavijim vremenima pred Vijećem Europe govorio o ratu u BiH otvoreno i iskreno, pozivajući Europu da se probudi i shvati koliko ljudskih života se gubi svakodnevno.

Pokojni predsjednik Havel i gospođa Dana Nemcova beskopromisno su podržavali bosanskohercegovački narod, i vjerujem da će Bosna i Hercegovina makar simboličnim gestom odati počast njihovim zaslugama, i dugotrajnom prijateljstvu Češke Republike i Bosne i Hercegovine”, napisala je na Facebooku Mlinarević.