Ambasadorica Ramis u posjeti SIPA-i

michele ramis

U okviru zvanične posjete Bosni i Hercegovini, ambasadorica zadužena za borbu protiv organiziranog kriminala Ministarstva vanjskih poslova Republike Francuske Michele Ramis posjetila je danas sa saradnicima Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i sastala se s direktorom Pericom Stanićem.

Razgovarano je o radu SIPA-e, nadležnostima i ulozi koju ima u sigurnosnom sistemu BiH, kao i o aktuelnim sigurnosnim izazovima u BiH i svijetu. Akcenat je bio na borbi protiv terorizma, kao globalne prijetnje, protiv ilegalne trgovine oružjem i trgovine ljudima, saopćeno je iz SIPA-e.

Istaknuto je da je saradnja između SIPA-e i nadležnih organa Republike Francuske u proteklom periodu bila veoma uspješna, posebno imajući u vidu zajednički rad na predmetima i formiranje zajedničkog istražnog tima koji je uspješno realizirao operativnu akciju protiv trgovine ljudima.

Na sastanku su precizirani modaliteti i pravci buduće saradnje, s akcentom na blagovremenu razmjenu obavještajnih saznanja i informacija od obostranog interesa, s ciljem efikasnog suprotstavljanja sigurnosnim izazovima današnjice i jačanja partnerskog odnosa, saopćeno je.