Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ima li budućnosti za Srbe u Mostaru?

mostar rusevine pr

Koordinacijski odbor srpskih organizacija u Mostaru uputio je otvoreno pismo srpskim predstavnicima u vlasti na svim nivoima, predstavnicima međunarodne zajednice i javnosti u kojim postavlja pitanje “Ima li budućnosti za Srbe u Mostaru”?

“Ozbiljno zabrinuti za sudbinu grada Mostara i položaj srpskog naroda u njemu u svjetlu prijedloga koji mogu dovesti do podjele Mostara na hrvatski i bošnjački dio, a u kojima bi bio potpuno zanemaren interes srpskog naroda, primorani smo otvoreno se obratiti javnosti i zatražiti pomoć i zaštitu od srpskih predstavnika na svim nivoima vlasti, te međunarodne zajednice”, ističe se u otvorenom pismu.

Koordinacija podsjeća kako se u medijima, posljednjih dana, moglo vidjeti više prijedloga za izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu za Grad Mostar i Statut Grada Mostara, a u kojima su zanemareni interesi Srba i u kojima se uzima i ono malo prava koja su, do sada, imali, makar na papiru.

“Zbog činjenice da Srbi u institucijama vlasti na području Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije nemaju nikakve mehanizme uticaja, formirali smo Koordinacijski odbor srpskih organizacija u Mostaru, te na taj način jedinstvenim stavom i glasom pokušali uticati na zaštitu interesa srpskog naroda na ovom području. Iako smo više mjeseci apelirali da se i Srbi uključe u pregovore oko Mostara i da se uvaže naši stavovi to nije urodilo plodom. Nažalost, naš glas ne dopire ni do koga. Nezadovoljni predloženim rješenjima koja dolaze od hrvatskih i bošnjačkih stranaka u Mostaru, tražimo od srpskih predstavnika na svim nivoima vlasti, a posebno u Parlamentarnoj skupštini BiH, da se hitno uključe u rješenje položaja srpskog naroda u Mostaru”, ističe se, uz ostalo, u otvorenom pismo Koordinacijskog odbora.

Isto tako se navodi, kako su do sada imali načelnu podršku srpskih političara, no da sada traže konkretnu podršku i jasan stav srpskih predstavnika da zaštite srpske interese u gradu na Neretvi i da u Parlamentarnoj skupštini BiH kroz Izborni zakon BiH ne dozvole da se usvoje rješenja koja bi značila dodatno urušavanje položaja Srba.

Također od svojih predstavnika traže, da od političkih predstavnika iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda zatraže da se kroz usvajanje Statuta Grada Mostara uvaže stavovi Koordinacije srpskih organizacija u Mostaru.

Taj odbor zauzima stav da je za Srbe neprihvatljivo bilo kakvo rješenje koje podrazumijeva podjelu Mostara te se pitaju “bi li u podijeljenom Mostaru uopće bilo mjesta za Srbe i kakva bi bila njihova budućnost”.

Koordinacija je usvojila i osnovne principe budućeg uređenja Mostara, a osnovni je da Mostar mora ostati jedinstven u teritorijalnom i administrativnom smislu.

“Stava smo da Mostar treba biti jedna izborna jedinica te da se mora jasno definisati zaštita nacionalnih interesa u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, i to u izvršnoj vlasti kroz instituciju gradonačelnika i dva zamjenika gradonačelnika iz reda tri konstitutivna naroda, te u zakonodavnoj kroz Klub naroda u gradskom vijeću”, navode iz Koordinacije.
Apeliraju na srpske predstavnike u vlasti da se založe za rješenja koja bi uvažila i njihove prijedloge. Također, pozivaju predstavnike međunarodne zajednice, a posebno Ured visokog predstavnika u BiH da ne dozvole bilo kakvo rješenje koje ne bi uvažavalo interese Srba u Mostaru.

“Moramo istaći i to da mostarski Srbi ne žele ništa blokirati, već biti dio pozitivnog rješenja koje će od Mostara napraviti moderan evropski grad u kojem će biti mjesta za sve narode i građane. Pod ‘mostarskim suncem’ uvijek je bilo mjesta za sve, pa s pa se nadamo da će tako biti i u budućnosti”, zaključuje u svom priopćenju Koordinacijski odbor srpskih organizacija u Mostaru.