Ambasadorica Švicarske: Korupcija veliki problem koji tjera ljude iz BiH

rauber saxer3333

Amasade Švicarske, Njemačke, Norveške, Švedske i Velike Britanije u Bosni i Hercegovini i U4 Anti-Korupcija Resursni centar organizirali su danas u Sarajevu radionicu o temi “Izgradnja integriteta i sprječavanje korupcije u sektoru zdravstva i obrazovanja: Šta se može učiniti?”.

Na skupu je rečeno da, iako je BiH u posljednjim godinama ojačala pravni okvir, kao i institucije za istraživanje i provedbu, korumpirane prakse još uvijek oslabljuju decentraliziranu javnu upravu u zdravstvu i obrazovanju.

Koristeći se međunarodnim praksama i iskustvima, cilj radionice je napraviti podlogu za praktične inicijative u svakom sektoru usmjerene na prevenciju korupcije.

Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer ističe da je korupcija u BiH veliki problem za razvoj i koji tjera ljude da napuste zemlju.

– Na radionici govorimo o sektorima zdravstva i obrazovanja, jer u tim oblastima korupcija najviše pogađa obične ljude. Problem ne možemo riješiti brzo, za to ne postoji srebreni metak, ali na radionici imamo predstavnike različitih sektora, institucija i društvenih slojeva koji zajedno mogu iznaći rješenja i konkretne korake za ovaj problem – kazala je Rauber Saxer.

Radinica se fokusira na razumijevanje pojava i rizika korupcije u zdravstvu i obrazovanju u BiH, prepoznavanju praktičnih rješenja i razvoju instrumenata za sprječavanje korupcije.

Savjetnik u U4 Anti-Korupcijskom Resursnom centru iz Norveške David Jackson naglašava da je problem korupcije u BiH zaista “pitanje života i smrti”, te da bez saradnje ljudi koji imaju direktnu vezu s ovim problemom rješenja neće biti.

– Mnogo je izazova i rizika u obrazovnom i zdravstvenom sektoru u BiH, bukvalno se radi o pitanju “života i smrti”, ali nije sve tako crno jer se mnogo toga može uraditi. Zbog toga smo doveli ljude sa svih nivoa vlasti, iz međunarodnih organizacija i NVO-a, te ljude iz zdravstvenog i obrazovnog sektora. Ako oni ne budu komunicirali i sarađivali, rješenja neće biti – objasnio je Jackson.

Dodaje da su radionici prisustvovali predstavnici različitih nivoa vlasti, civilnih društava, finansijskih institucija i relevantnih međunarodnih organzacija u BiH, koji su razgovarali o potrebi integriteta, transparentnosti, društvene odgovornosti i povezivanja lokalnih inicijativa u vezi s antikorupcijom.

– Radionici prisustvuju predstavnici nivoa vlasti, tako da nije fer reći da se političari generalno ne bore protiv korupcije. Neki političari rade na tome, a uglavnom su to političari s lokalnog nivoa – rekao je Jackson i dodao da je korupcija složen izazov i da generalni trendovi nisu dobri u BiH, ali da na lokalnom nivou postoji napredak koji treba iskoristiti za iskorak i pozitivan zamah u rješavanju ovog problema.