BiH

Mostar

Ambasadorica Švicarske posjetila građane koji protestuju na Uborku

31/01/2020

Naglasila je kako će lično angažirati i insistirati da se nadležni počnu odgovorno ponašati i izvršavati svoje obaveze prema građanima

Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer posjetila je građane koji već mjesecima protestuju ispred odlagališta komunalnog otpada na Uborku kod Mostara.

“Došla sam na licu mjesta vidjeti u kakvoj životnoj sredini živite i za što se borite. Zgrožena sam situacijom na terenu, ali i nedostatkom konkretnih mjera koje su nadležna tijela trebala poduzeti na rješavanju ovog velikog problema koji negativno utječe na zdravlje velikog broja ljudi”, izjavila je tom prilikom švicarska ambasadorica.

Uime građanske inicijative “Jer nas se tiče” obratio se Nijaz Hodžić, koji je ponovio kako građani neće odustati od zahtjeva da se postojeće odlagalište sanira te da se pronađe nova lokacija za deponiranje otpada.

“Ovo nije lokalni problem, nego međunarodni, iako deponija najviše utiče na naše zdravlje. Nefiltrirane otpadne vode iz deponija ulijevaju se u rijeku Neretvu i završavaju u Jadranskom moru. To znači da ova deponija, koja sada radi bez ijedne dozvole, negativno utječe na poljoprivrednike doline Neretve, sve do njezinog ušća u Hrvatskoj. Ljudi su sve svjesniji onečišćenja i njihovi proizvodi sve teže nalaze kupca”, ustvrdio je Hodžić.

Ambasadorica Rauber Saxer posjetila je i izložbu dječijih radova na temu zagađenja okoliša na kojoj se moglo vidjeti da su i djeca svjesna stanja u kojem se nalaze te su umjesto cvijeća i listova na granama slikali plastične vrećice, saopćeno je iz inicijative “Jer nas se tiče”.

“Bosna i Hercegovina je prekrasna zemlja, bogata prirodnim ljepotama i svi trebamo raditi na njihovom očuvanju. Problem s kojim se suočavate je ozbiljan i zahtjeva angažman svih nadležnih da bi se riješio na ispravan način i u razumnom roku”, kazala je ambasadorica.

Naglasila je kako će lično angažirati i insistirati da se nadležni počnu odgovorno ponašati i izvršavati svoje obaveze prema građanima.

“Ovo je još jedan od dokaza zašto Mostar treba izbore i to što prije. Građani imaju pravo na zdrav život i okoliš i ja ih u tome podržavam”, poručila je Rauber Saxer.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.