BiH

Austrija slavi Nacionalni praznik

Ambasadorica Urlike Hartmann: Sigurnost BiH nam je od izuzetnog značaja

25/10/2021

Jer naš moto glasi: Niko u Austriji nije siguran, sve dok nisu sigurni svi ljudi

Austrijski Nacionalni praznik 26. oktobar se zbog trenutne epidemiološke situacije i ove godine obilježava u digitalnoj formi.

Austrijska ambasadorica Ulrike Hartmann na ovaj način poziva sve Austrijanke i Austrijance i sve prijatelje i partnere Austrije u Bosni i Hercegovini da zajedno obilježimo ovaj praznik.

Ambasadorica Hartmann u svom obraćanju izražava ponos zbog solidarnosti Austrije i radost zbog donacije pola miliona doza vakcina za građane Bosne i Hercegovine.

„Jer naš moto glasi: Niko u Austriji nije siguran, sve dok nisu sigurni svi ljudi“, istakla je Hartmann.

„U septembru ove godine je austrijska Savezna vlada pružila posebnu podršku austrijskoj izvoznoj privrednoj djelatnosti i pokrenula inicijativu pod motom “ReFocus Austria”. Signal koji time šaljemo je: We are back in business!“, istakla je ambasadorica Hartmann.

Sigurnost Bosne i Hercegovine je od izuzetnog značaja za Austriju, što pokazuje dugogodišnje, kontinuirano prisustvo austrijskih vojnika u zemlji.

„Jasno se zalažemo za nastavak ovog angažmana za mir i sigurnost u okviru EUFOR-a“, naglašava Hartmann u svom govoru.

Na kraju, ambasadorica Hartmann potcrtava da je za Austriju posebno važna politička budućnost Bosne i Hercegovine – kao snažnog partnera u Evropskoj uniji.

„Sada je na Bosni i Hercegovini, da hitno poduzme neophodne političke i pravne korake.“

Ostali programski sadržaji u okviru obilježavanja austrijskog Nacionalnog praznika u Bosni i Hercegovini 2021. godine

Od 26.10.2021. godine Austrijska ambasada u Sarajevu povodom Nacionalnog praznika pokreće kampanju prikazivanja razglednica sa prizorima iz cijele Austrije. Stoga u narednih sedam dana obratite pažnju na LED reklamne ekrane u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru i posmatrajte Austriju iz različitih uglova.

U ponedjeljak 26.10.2021. godine u periodu od 19:00 i 22:00 sati će zgrada Vijećnice povodom austrijskog Nacionalnog praznika biti osvijetljena u bojama austrijske zastave.

Pogledajte pozdravne riječi koje je uputila ambasadorica Hartmann u povodu austrijskog Nacionalnog praznika, kao i austrijsku državnu himnu i muzički komad “Due Pupille” Wolfganga Amadeusa Mozarta u izvedbi hora „Kuće dobrih tonova“ iz Srebrenice.

“Posebnu zahvalnost želimo iskazati generalnom sponzoru programa, Raiffeisen Bank dd BiH. Zahvaljujemo i našim prijateljima iz „Kuće dobrih tonova“ iz Srebrenice koji su svojom kreativnošću i vrijednim radom obogatili program povodom Nacionalnog praznika”, poručili su iz
Austrijske ambasade u Sarajevu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.