Globus

"Mediken"

Žestoko nevrijeme hara južnom Italijom, rijedak uragan nosi sve pred sobom

25/10/2021

Italijanska meteorološka stranica Ilmeteo.it saopćila je kako je dijelove Sicilije i susjednu Kalabriju pogodio rijetki mediteranski uragan, poznat kao Mediken, s vjetrovima koji bi do kraja dana mogli puhati i do 120 kilometara na sat

Jako nevrijeme hara južnom Italijom drugi dan zaredom i odnijelo je najmanje jedan život, poplavilo ceste i polja te prouzrokovalo klizišta, objavila je policija u ponedjeljak.

Tijelo 67-godišnjaka pronađeno je u grmlju citrusa, daleko od mjesta gdje je posljednji put viđen nakon što mu je automobil zapeo u vodi i mulju jugozapadno od grada Catanije na Siciliji.

Za njegovom suprugom se još traga, navele su hitne službe.

Italijanska meteorološka stranica Ilmeteo.it saopćila je kako je dijelove Sicilije i susjednu Kalabriju pogodio rijetki mediteranski uragan, poznat kao Mediken, s vjetrovima koji bi do kraja dana mogli puhati i do 120 kilometara na sat.

Udruženje poljoprivrednika na Siciliji saopćila je da je u nedjelju u tek nekoliko sati palo više od 300 milimetara kiše blizu grada Catanije, što je gotovo polovica prosječne količine oborina koja godišnje padne na mediteranskom otoku.

Tijelo civilne zaštite za hitne slučajeve proglasilo je u ponedjeljak najviše crveno upozorenje za sjever Sicilije i jug Kalabrije te upozorilo na potencijalnu opasnost za život i materijalnu štetu u tim područjima.

Škole su zatvorene u brojnim selima i gradovima, deseci letova preusmjereni su s tog područja i otkazane su trajektne linije između južnih otoka.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.