Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ambasadoru BiH u Indiji nagrada za promociju ljudskih prava

indija-ambasador111

Ambasadoru Bosne i Hercegovini u Republici Indiji Sabitu Subašiću 10. decembra je na 16. svjetskom kongresu ljudskih prava u New Delhiju, povodom Dana ljudskih prava, dodijeljena Nagrada za promociju univerzalnih ljudskih prava.

Nagradu je ambasadoru Subašiću dodijelio Indijski institut za ljudska prava iz New Delhija, koji tradicionalno, svake godine dodjeljuje ovo priznanje, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

– Čovječanstvo je prošlo dug, težak i bolan put da dostigne sadašnje standarde i vrijednosti u oblasti ljudskih prava što je ogromno dostignuće humanizma. Međutim, evo i pored toga danas svjedočimo teškom ugrožavanju ljudskih prava na različite načine i u različitim dijelovima svijeta. Stoga je pred svima nama naporan put – rekao je ambasador Subašić nakon uručenja nagrade.

– Što se tiče Bosne i Hercegovine, države iz koje ja dolazim, smatram da smo nakon destrukcije i razaranja koje smo imali prije dvadeset godina napravili vidne i značajne napretke u zaštiti ljudskih prava, da je država u snažnom demokratskom razvoju, ali i da postoje izazovi koje moramo rješavati u skoroj budućnosti – dodao je.