Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Republika Srpska se zadužuje za još 45 miliona KM

vlada rs zgrada (2)

Republika Srpska (RS) će uskoro biti zaduženija za dodatnih 45 miliona KM, koliko iznosi nova, emisija petogodišnjih obveznica za čiju je kupovinu entitetsko Ministarstvo finansija danas objavilo javni poziv.

Pozivajući se na odluku Vlade RS od 7. decembra, ministar ZoranTegeltija u javnom pozivu za kupovinu, objavljenom u dnevnim novinama, navodi da će se licitacija održati 28. decembra ove godine.

Republika Srpska se posljednji put emisijom obveznica zadužila 19. oktobra, također za 45 miliona KM.

Ono što je indikativno da se Ministarstvo finansija zadužuju na Banjalučkoj berzi tri dana prije kraja fiskalne godine, emisijom obveznica koja nije bila planirana u „Kalendaru aukcija“ koji je objavljen na zvaničnoj internet adresi resornog ministarstva, tvrdi banjalučki poslovni portal „capital“.

Prema Kalendaru aukcija za 2015. godinu, posljednje zaduženje ove godine je trebalo biti emisija šestomjesečnih trezorskih zapisa, 22. decembra.

Očito da se Vlada odlučila na neplanirano, dodatno zaduženje od 45 miliona KM, jer nema drugog načina da pokrije nedostajuće budžetske prihode.

Također, osim najave kreditnog zaduženja od Global Bancorp Commodities & Investment, američkog fonda upitne reputacije, od 300 miliona dolara, novi detalji realizacije nisu objavljivani.

Predstavnici Saveza za promjene su 26. novembra Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci predali krivičnu prijavu u vezi “nezakonite i neustavne odluke o kreditnom zaduženju Republike Srpske” od 300 miliona dolara.

Predstavnici SDS-a, NDP-a, PDP-a i NS-a su krivičnu prijavu, koju su potpisala 33 poslanika opozicije u Narodnoj skupštini RS, podnijeli protiv Željke Cvijanović, predsjednice Vlade RS, i Zorana Tegeltije, ministra finansija RS.