Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Marković objavio spisak rukometaša za nastavak kvalifikacija za SP

markovic

Dragan Marković, selektor rukometne reprezentacije BiH objavo je spisak igrača na koje će računati u nastavku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2017. godine u Francuskoj. U preostala četiri kola grupe „1“, koja će se igrati u januaru naredne godine, Marković računa na 18 rukometaša, dok se na rezervnom spisku nalazi njih deset.

U odnosu na prva dva kvalifikaciona meča u kojima je BiH savladala Slovačku (29:25) i remizirala sa Litvanijom (27:27), selektor nije puno mijenjao. Uvrstio je tek jedno novo ime među igrače koji će doći na okupljanje 2. januara u Mostaru. Riječ je o Gafaru Hadžiomeroviću, pivotu mađarskog Csurgoija.

Do kraja kvalifikacije pred bh. rukometašima su dva ogleda sa Kosovom u Prištini 6. januara i u Tuzli tri dana kasnije. Potom slijedi gostovanje Slovačkoj 13. januara i na kraju domaći susret sa Litvanijom 16. dana prvog mjeseca u godini. Ako žele osvojiti prvo mjesto u grupi koje vodi u baraž izabranici Markovića pije svega moraju slaviti u dva ogleda sa Kosovom, a onda ili sa Slovačkom ili sa Litvanijom nastaviti bitku za prvu poziciju.

„Opet imamo određenih problema sa igračima. Ovoga puta je upitan Vladimir Vranješ koji ima povredu noge, pa sam zbog toga na spisak po prvi put uvrstio Hadžiomerovića. Nikada nisam mnogo mijenjao svoj izbor igrača, pa je tako i ovoga puta. Nisam zvao Faruka Vražalića i Nebojšu Grahovca koji su prošli put zatražili da ih poštedim kako bi se ustabilili u klubu. Neću ih ni ovoga puta remetiti, neka se bore za svoje mjesto u klubu“, pomalo ironično izjavio je selektor Marković.

Problem za stručni štab i reprezentativce predstavlja činjenica da će za pripreme imati svega nekoliko dana prije ogleda sa Kosovom. Okupiće se 2. januara, a već dan kasnije krenuti za Bar gdje će 4. januara odigrati prijateljsku utakmicu sa Crnom Gorom.

„Nismo uspjeli da se izborimo za duže pripreme za ovaj ciklus. Loša finansijska situacija u Rukometnom savezu BiH nije nam saveznik, ali šta da se radi. Nećemo se vaditi na to. Okupićemo se i pripremiti najbolje što možemo. Odigraćemo i prijateljsku utakmicu sa Crnom Gorom kako bi im uzvratili za usluge koje su oni nama činili u ranijem periodu. Ništa nam ne ide na ruku, jer ćemo pred utakmicu svega jedan trening, ali ponavljam nećemo se žaliti. Kosovo ćemo dobro analizirati, jer danas nikoga ne smijete podcijeniti. Naravno, očekujem dvije pobjede protiv njih, a onda ćemo razmišljati o Slovačkoj i Litvaniji“, kazao je za Anadolu Agency Marković.

Nakon prva dva kola u grupi „1“ kvalifikacija za SP u Francuskoj 2017. godine Litvanija i BiH su na vrhu tabele sa po tri boda. Slijedi ih Slovačka sa dva, dok je Kosovo na posljednjem mjestu bez bodova.

– Markovićev spisak –

Golmani: Mario Blažević (CSM Bucuresti, Rumunija), Benjamin Burić (Gorenje, Slovenija); lijeva krila: Alen Ovčina (Vogošća), Hariz Begić (Borac M:tel); desna krila: Anes Bečić (Vogošća), Muhamed Zulfić (Dinamo Bukurešt, Rumunija); lijevi bekovi: Nikola Prce (Azoty, Poljska), Ivan Milas (Gwardia, Poljska), Mirsad Terzić (MVM Veszprem, Mađarska); srednji bekovi: Ivan Karačić (Baia Mare, Rumunija), Josip Perić (Qatar SC, Katar), Marko Tarabochia (Wisla Plock, Poljska); desni bekovi: Dejan Malinović (Creteil, Francuska), Kosta Savić (Selestat, Francuska), Marko Panić (Chambery, Francuska); pivoti: Senjamin Burić (Gorenje, Slovenija), Vladimir Vranješ (Pick Szeged, Mađarska) i Gafar Hadžiomerović (Csurgoi, Mađarska).

Rezerve: Damir Efendić (Borac M:tel), Adam Savić (Go Fit, Španija), Arman Beširević (Prijedor), Mirko Mikić (Borac M:tel), Stefan Janković (Borac M:tel), Vladan Lončar (Pick Szeged, Mađarska), Tarik Vranac (Balmazujvaros, Mađarska), Emir Rahimić (Bosna Sarajevo), Josip Ereš (Izviđač) i Damir Halilković (Nexe, Hrvatska).