Globus

Ispovijest tetka Kim Jong-una: Znao da nije dobra ideja živjeti u Koreji

11/12/2015

Tetak sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una opisao je kako su strah od smrtonosne politike Pjongjanga natjerali njega i njegovu suprugu da pobjegnu u SAD gotovo prije 20 godina, prenosi britanski Guardian.

U telefonskom intervjuu za južnokorejsku novinsku agenciju Yonhap, Ri Kang kazao je kako su bili strašno zabrinuti što će ‘od njih ostati u nemilosrdnoj borbi za moći koja će uslijedili nakon smrti Kimovog oca, Kim Jong-ila.

– Nakon što sam proveo gotovo dva desetljeća uz Kim Jong-ila, osjetio sam okrutnost moći. Pomislio sam kako nije dobra ideja da živim u blizini – kazao je Ri koji je oženjen s Ko Yong-Suk, mlađom sestrom majke Kim Jong-una.

Ri i Ko su bili zaduženi za brigu o Kim Jong-unu dok je kao tinejdžer studirao u Švicarskoj, a onda su odlučili dezertirati u Ameriku, radije nego li se vratiti i Sjevernu Koreju.

Kimova majka u tom je trenutku bila vrlo bolesna u liječila se u Europi, a na posljetku je umrla u Francuskoj 2004. godine.

– Moja žena je mislila da joj možemo priuštiti dobar tretman u SAD-u. Otišao sam tamo od straha zbog onoga što bi nam vlasti mogle učiniti – kazao je Ri.

To je bilo 13 godina prije nego li je Kim Jong-il preminuo, a prijelaz njegove moći na Kim Jong -una protekla je relativno glatko.

Sumnje Rija o zamkama Pyongyanga bile su osnovane. Nakon dvije godine na čelu Sjeverne Koreje, Kim Jong-un smaknuo je svog drugog tetka Jang Song Thaeka.

Nakon toliko godina provedenih u anonimnosti u SAD-u, Ri i njegova supruga su došli pod medijsku pozornost prošle sedmice kada su u javnost izašle informacije da je Ko podnijela tužbu u Seulu protiv tri osobe koje su prebjegle u Južnu Koreju.

Ko traži ukupno 60 miliona wona za klevete koje su o njoj izrekli u jednoj južnokorejskoj TV emisiji između 2013. i 2014. godine, a obuhvaćaju tvrdnje da je Ko baratala tajnim fondom Kim Jong-ila, da je njezin otac surađivao s Japanom tokom kolonijalne vladavine nad korejskim poluotokom i da se podvrgla plastičnoj operaciji nakon što je prebjegla u Ameriku.

– Moja supruga ima problema sa srcem i vrlo je uzrujana zbog onoga što su prebjezi izrekli – kazao je Ri za Yonhap. U intervjuu nije otkriveno gdje par živi u Sjedinjenim Državama, no zna se da Ri vodi uspješnu hemijsku čistionicu.

Imaju dva sina i kćer, koji pohađaju univerzitete u različitim američkim državama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.