Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jasna poruka

Ambsadori Britanije i SAD podržali OHR i bonske ovlasti: Imamo puno povjerenje u Schmidta

U posljednja 24sata u BiH je na covid-19 pozitivno 1.965 osoba
25.03.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U posljednja 24 sata u BiH je obradjen 5.651 test, a na koronavirus je pozitivno 1.965 osoba, sto je najvise od pocetka pandemije. Preminulo je jos 77 osoba, a prijavljena su 552 oporavka. Svakodnevno su velike guzve ispred Domova zdravlja kao i za drive-in testiranje. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Murphy je naglasio da je politika SAD-a prema Bosni i Hercegovini,, godinama snažna i konzistentna te da se nije mijenjala

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Michael Murphy izjavio je danas da SAD podržavaju Dejtonski mirovni sporazum i odluke Ureda visokog predstavnika (OHR) koji je dio tog sporazuma.

Ambasador Murphy je naglasio da SAD podržavaju snažan Ured visokog predstvanika, njegove bonske ovlasti kao i odluku da se te ovlasti koriste kada visoki predstavnik odluči da je to potrebno.

– To je politika SAD-a u BiH od 1995. godine i ona se nije promijenila – napominje ambasador.

Podvlači da SAD podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH.

– Želimo vidjeti snažne, funkcionalne i odgovorne državne institucije u kojima sve stranke rade časno i pošteno, a isto tako entitetske institucije gdje stranke rade na boljoj i progresivnijoj budućnosti zemlje – zaključio je Murphy.

Punu podršku OHR-u dao je i britanski ambasador u našoj zemlji Julian Reilly. Kako je naglasio, Velika Britanija ima povjerenje u Christiana Schmidta.

– Velika Britanija podržava Schmidtov rad. Posvećeni smo inkluzivnoj, stabilnoj i transparentnoj Bosni i Hercegovini u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma. Naravno da je to složeno i teško pitanje. Na domaćim političkim čelnicima je da rade zajedno u najboljem interesu Bosne i Hercegovine. Imamo puno povjerenje u visokog predstavnika i u njegovu predanost demokratskoj i stabilnoj budućnosti Bosne i Hercegovine, rekao je Reilly.