Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

deportovan iz njemačke

Bosni i Hercegovini izručen Savo Marinković osumnjičen za ubistvo sarajevskih policajaca

s2

Marinković je premješten u KPZ u Sarajevu s obzirom na to da mu je, prema potjernici, već određen jednomjesečni pritvor

Savo Marinković koji je osumnjičeni za ubistvo sarajevskih policajaca Davora Vujinovića i Adisa Šehovića 2018. godine, izručen je danas Bosni i Hercegovini.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo za Fenu je potvrđeno da je Marinković izručen Bosni i Hercegovini, određen mu je pritvor i čeka ispitivanje.

Službenici Jedinice za specijalističku podršku Sudske policije u Federaciji BiH su danas na Međunarodnom aerodromu Sarajevo od pripadnika Granične policije BiH, a u skladu s naredbom Kantonalnog suda u Sarajevu, izvršili su preuzimanje osumnjičenog Marinkovića, koji se nalazio u ekstradicijskom pritvoru u Njemačkoj.

(Foto: Sudska policija FBiH)

Marinković je između ostalog osumnjičen za ubistvo policijskih službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS, Davora Vujinovića i Adisa Šehovića, koje se desilo 2018. godine, te je za njim od Kantonalnog suda u Sarajevu bila raspisana potjernica.

U skladu s rješenjem Kantonalnog suda u Sarajevu o određivanju mjere pritvora i naredbom istog suda, osumnjičena osoba je od službenika sudske policije sprovedeno u nadležnu pritvorsku jedinicu – Kazneno popravni zavod Sarajevo.

Navedena aktivnost je provedena uz podršku i u koordinaciji s Graničnom policijom Bosne i Hercegovine, Državnom agencijom za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine, te Upravom policije Ministrastva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Savo Marinković

Savo Marinković, osumnjičeni za ubistvo sarajevskih policajaca, izručen je BiH iz Njemačke gdje je upravo odslužio zatvorsku kaznu.

Marinković je danas stigao na Sarajevski aerodrom i odmah je kako nam je potvrđeno odvezen u Tužilaštvo KS gdje će uslijediti kriminalistička obrada i utvrđivanje identiteta.

S obzirom na to da je za njim potjernica raspisana i da mu je Kantonalni sud Sarajeva već odredio jednomjesečni pritvor sasvim je jasno, kako se navodi u saopćenju Sudske policije FBiH, da će on biti prebačen u zatvor u Sarajevu.

KPZ Sarajevo je podiglo mjere sigurnosti na najviši nivo, blokiran je ulaz u zatvor, a za njega je spremna i posebna zatvorska ćelija. U njoj će biti sam i bez ikakvog kontakta s drugim pritvorenicima, a svaki put kada izlazi iz ćelije će biti vršene maksimalne provjere.