Amer Jerlagić kandidat za člana Predsjedništva BiH

jerlagic

Na današnjoj sjednici Glavnog odbora Stranke za Bosnu i Hercegovinu potvrđena je kandidatura Amera Jerlagića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Glavni Odbor Stranke za Bosnu i Hercegovinu na sjednici je imenovao novog predsjednika Glavnog odbora, a to je Muhidin Alić.

Glavni odbor SBiH je donio nekoliko zaključaka. Jedan od njih je da građani Bosne i Hercegovine neće biti taoci u talačkoj krizi aktuelne političke vlasti Bosne i Hercegovine. Također je zaključeno da odlaskom 90.000 građana Bosne i Hercegovine u svijet naša država postaje država staraca i onih koji sa kupljenim diplomama traže radno mjesto u javnom sektoru.

– Akcize su udar na građane Bosne i Hercegovine koji možda nikada neće ni koristiti autoput. To je samo još jedan izgovor za MMF. Nema trećeg entiteta i “ekskluzivnih građana” u BiH, ma o kom se narodu radilo – zaključci su Glavnog odbora SBiH.

Glavni odbor Stranke za Bosnu i Hercegovinu podržava one Bošnjake u političkom životu Srebrenice koji žive i rade u Srebrenici i čija se djeca školuju u Srebrenici. Isto tako, zalaže se da vlast u Srebrenici čine legitimno izabrani predstavnici Bošnjaka, povratnici koji sa svojim porodicama žive u Srebrenicu. Bošnjaci, kako je zaključeno, ne mogu biti samo privezak srpskim strankama već moraju imati realnu snagu i mogućnost da rade za dobrobit Bošnjaka. Nedopustiva je situacija u kojoj dvije trećine Bošnjaka ostaje van skupštinske većine a da vlast čini nekoliko podobnih SNSD-u i njegovim satelitima, navodi se u saopćenju.

– Glavni odbor SBiH osuđuje djelovanje Vlade RS koja bošnjačkoj djeci onemogućava izučavanje bosanskog jezika. Pravo na maternji jezik je osnovno ljudsko pravo koje ne smije biti dovedeno u pitanje. Pozivali su vlasti entiteta RS da konačno prekinu sa diskriminacijom Bošnjaka i omoguće uspostavljanje pravednog sistema obrazovanja za sve bez obzira na nacionalnost – saopćeno je iz Press službe Stranke za Bosnu i Hercegovinu.