Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fokus.ba saznaje

Američka ambasada i strane organizacije pisale Skupštini KS: Usvojite ovaj zakon!

Klobuk: Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjetio filmsku ekipu Emira Kusturice
19.08.2014., Klobuk, Republika Srpska - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik helikopterom stigao u Klobuk i posjetio filmsku ekipu Emira Kusturice, te prisustvovao snimanju scena za film "Na mlijecnom putu". rPhoto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Murphy i ostali ambasadori traže da se usvoji Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije na nivou KS, tvrde da su neutemeljeni argumenti o nadležnostima

Pet aktuelnih čelnika ambasada i međunarodnih institucija, odnosno Američke, Britanske i Nizozemske ambasade, zatim Delegacije EU u BiH kao i OSCE-a, uputili su pismo Skupštini KS povodom Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije KS koji se nalazi na današnjoj sjednici.

Pismo su potpisali američki ambassador Michael J. Murphy, zamjenica šefa Delegacije EU Ekaterina Dorodnova, trenutna šefica Misije OSCE-a Susan Penksa, holandski ambassador Jan Waltmans i britanski ambassador Julian Reilly.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Traže da se usvoji ovaj zakon smatrajući da će on znatno jačati regulatorni okvir antikorupcijskog sistema KS, a istovremeno i pokazati da KS nastavlja biti lider u borbi protiv korupcije. Kako naglašavaju, ovaj zakon će posebnno doprinijeti uspostavljanjem sveobuhvatnog sistema za prevenciju korupcije osiguravajući efektne instrumente institucijama KS da otkrivaju, istražuju i sankcionišu sukob interesa zvaničnika. Jednako važna je, navode, i zaštita prijavitelja korupcije tzv. zviždača.

Istovremeno pozivaju i vlasti KS da harmoniziraju ovaj propis sa međunarodnim standardima tako što će proširiti vrste predviđenih kazni odnosno definisanje nekompatibilnosti kao i “privatni interes” a koji se veže za javne zvaničnike.

VEZANI Kanton Sarajevo usvaja ključni zakon za borbu protiv korupcije

-Primjećujemo, međutim, da bez funkcionirajućeg federalnog antikoruptivnog sistema u skladu sa međunarodnim standardima, kantoni su ostavljeni sami da se bore protiv društvenog raka, korupcijom. Federalni zakon o prevenciji i sukobu interesa se ne implementira i nijedan sukob interesa nije utvrđen od 2013. Godine. Nacrt zakona o zaštiti prijavitelja korupcije u procedure je bez ikakvog napretka i to od 2018. dok Antikoruptivni tim FBiH nije predložio značajna poboljšanja antikoruptivnog sistema i to do 2016. – kaže se u zajedničkom pismu.

Ističu da njihove organizacije podržavaju inicijative za sveobuhvatnu antikoruptivnu legislative na nivou Federacije, posebno vezanu za prevenciju sukoba interesa.

-Kako god, dugi izostanak ozbiljnih napore vlasti FBiH da se usvoji potrebna legislative, kao i činjenica da ova vrsta zakonodavstva nije ekskluzivno u ingerenciji FBiH, stvara pretpostavku da kantoni čine ono što moraju kako bi se što hitnije uspostavio antikoruptivni mehanizam. KS i TK do sada su najviše odgovorili ovom pozivu. Naše organizacije su sretne što mogu usko sarađivati s njima i to ćemo i nastaviti, s vlastima KS i TK, koji su demonstrirale da su posvećeni partneri u borbi protiv korupcije – zaključuje se u pismu.

Dodaju kako se nadaju da će relevantni politički lideri u FBiH prepoznati ovakva rješenja, a u međuvremenu oni podržavaju napore kantona, kao u Sarajevu, da uspostave antikoruptivnu legislative a da ih na tom putu ne odvraćaju neutemeljeni argumenti o nadležnostima.