Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odlučna reakcija

Američka ambasada: Milorad Dodik griješi ako misli da ćemo stajati po strani!

dodik ambasada sad
Foto: Fena/Fokus.ba

Bilo koji izbori sprovedeni po neustavnom, paralelnom izbornom sistemu ne bi imali legitimitet, kazali su iz Ambasade. RS je poddržavna jedinica

Stvaranje paralelnog izbornog sistema od Vlade Republike Srpske (RS) bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u RS-u bi se oduzelo osnovna demokratska prava koja su im zagarantovana Ustavom BiH, poručeno je danas iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

-Bilo koji izbori sprovedeni po neustavnom, paralelnom izbornom sistemu ne bi imali legitimitet, a oni koji su uključeni u njegovu organizaciju bavili bi se antidemokratskim, neustavnim i antidejtonskim aktivnostima. Sjedinjene Države su bile jasne da su spremne odgovoriti na antidejtonske akcije lokalnih aktera i da podržavaju akcije visokog predstavnika da učini isto – naveli su iz Američke ambasade.

Nema tolerancije

Kako navode, “Milorad Dodik griješi ako misli da će Sjedinjene Države stajati po strani dok on slijedi svoju secesionističku agendu i gura BiH ka sukobu”.

-Svaki pokušaj entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice da se otcijepi je antidejtonska akcija koja se neće tolerirati. Republika Srpska je entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine. Ona je sastavni dio države, ali ni Republika Srpska, ni Federacija ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne predviđa pravo da se entitet ili bilo koja druga poddržavna jedinica odvoji – istaknuli su iz Ambasade SAD-a.

Također, iz Misije OSCE-a u BiH jučer su u izjavi za Fokus komentirali najavljene ostavke članova tijela nadležnih za sprovođenje izbora u Republici Srpskoj. Zaključkom od 6. aprila Vlada RS je zatražila podnošenje ostavki, a nakon što je NSRS krajem marta usvojila nacrt izbornog zakona.

Stav OSCE-a

-Prava i odgovornosti članova Centralne izborne komisije BiH propisana su Izbornim zakonom BiH i nijedna izvršna ili zakonodavna vlast ih ne može ograničiti ili otkazati, kao ni zahtijevati ostavku članova CIK-a. Misija OSCE-a u BiH osuđuje sve takve zahtjeve za ostavkom. Oni su nezakoniti i predstavljaju neprihvatljiv politički napad na nezavisnost i nepristrasnost Centralne izborne komisije BiH – kazali su iz OSCE-a za Fokus.ba.