Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

O ostavkama u CIK-u

Iz OSCE-a za Fokus o zahtjevu Vlade RS: To je nezakonito i neprihvatljivo!

Foto: OSCE

Jasan odgovor vlastima u Republici Srpskoj: Neprihvatljiv politički napad na nezavisnost i nepristrasnost Centralne izborne komisije BiH

Iz Misije OSCE-a u BiH u izjavi za Fokus komentirali su najavljene ostavke članova tijela nadležnih za sprovođenje izbora u Republici Srpskoj. Zaključkom od 6. aprila Vlada RS je zatražila podnošenje ostavki, a nakon što je NSRS krajem marta usvojila nacrt izbornog zakona.

-Prava i odgovornosti članova Centralne izborne komisije BiH propisana su Izbornim zakonom BiH i nijedna izvršna ili zakonodavna vlast ih ne može ograničiti ili otkazati, kao ni zahtijevati ostavku članova CIK-a. Misija OSCE-a u BiH osuđuje sve takve zahtjeve za ostavkom. Oni su nezakoniti i predstavljaju neprihvatljiv politički napad na nezavisnost i nepristrasnost Centralne izborne komisije BiH – kazali su iz OSCE-a za Fokus.ba.

Državna nadležnost

Inače, članovi CIK-a koji dolaze iz RS još nisu podnijeli ostavke nakon poziva Vlade RS. Spomenutim nacrtom izbornog zakona RS, vlasti u ovom entitetu žele prisvojiti državnu nadležnost u organizaciji izbora u tom entitetu.

Srbi odbili poslušati Dodikov ultimatum

centralna izborna komisija


Srbi odbili poslušati Dodikov ultimatum

-Izborni zakon BiH, potkrijepljen odlukama Ustavnog suda BiH, jasno i taksativno navodi nadležnosti i odgovornosti u provedbi izbora. Stoga uspostavljanje ili zaduživanje bilo kojeg drugog tijela pored CIK-a za organiziranje i vođenje izbora predstavlja kršenje ustavnog poretka BiH te, time, Daytonskog mirovnog sporazuma. Jednostrani prenosi nadležnosti smanjuju stepen pravne sigurnosti i jednakosti pred zakonom – kazali su ranije iz OSCE-a.

Jačanje integriteta

U kontekstu regulisanja izbora, kako su naveli, ovo može naškoditi integritetu izbornog procesa i njegovih rezultata. Misija OSCE-a u BiH, pocrtali su, podržava CIK u naporima na jačanju integriteta izbora i tehničkih kapaciteta potrebnih za provedbu izbora na transparetan i djelotvoran način.

-Naša Misija će i dalje pružati podršku CIK-u, relevantnim institucijama i civilnom društvu u oblasti ujednačavanja zakona i prakse s obavezama prema OSCE-u i ključnim međunarodnim standardima, te podržava potpunu provedbu relevantnih zakona i preporuka ODIHR-a – naglašeno je iz OSCE-a.