Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odabacili optužbe

Američka ambasada odbacila optužbe da su uticali na presudu Novaliću

Banja Luka: Američki veleposlanik u BiH iskazao zabrinutost posljednjim potezima Republike Srpske
08.04.2022., Americki kutak, Banja Luka (BiH) – Michael Murphy, americki veleposlanik u BiH, odrzao je konferenciju za medije na kojoj je rekao da SAD nisu u BiH da bi ukidale Republiku Srpsku, ali postoji zabrinutost zbog poteza vlasti iz RS u poslednjem periodu. Murphy je istakao da je imao niz sastanaka sa predstavnicima vlasti, civilnim drustvom, te predstavnicima kulturnih institucija u Banjaluci. On je izrazio i nezadovoljstvo usvajanjem Zakona o drzavnoj imovini u RS i rekao da se to kosi sa ustavom i Daytonskim sporazumom, kao i da to pitanje treba rjesavati u institucijama, tako sto ce politicari sjesti i razgovarati. Rekao je i da se vec sreo sa Miloradom Dodikom. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Snažno odbacuju optužbe da su uticali na sudski proces

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se i odgovorila na optužbe da su uticali na sudske odluke u slučaju Fadil Novalić i drugi.

Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju nezavisne i hrabre policijske, tužiteljske i sudske institucije koje rade u interesu građana ove zemlje kako bi kaznili korupciju koja je rak-rana bosanskohercegovačke demokratije i ekonomije, i koja tjera toliko građana da odlaze iz zemlje i grade život za sebe i svoje porodice u drugim zemljama, poručili su iz Ambasade i dodali:

“Istraživanje za istraživanjem i mjerenje za mjerenjem potvrđuju kako građani ne vjeruju ovim institucijama, a korupcija se pogoršava. Oduvijek smo pozivali da sudske institucije u BiH drže moćnike odgovornima za njihove poteze”, podsjećaju iz Američke ambasade.

Snažno odbacuju optužbe da su uticali na sudski proces.

“Optužbe da je Američka ambasada uticala na bilo koji aspekt ovog, ali i bilo kojih drugih suđenja su lažne i zavaravajuće. Snažno ih odbacujemo”, zaključili su u objavi na Twitteru.

Podsjećamo, nakon osuđujuće presude Novaliću, Solaku i Hodžiću, advokatica federalnog premijera Vasvija Vidović među onima koji su navodno podržavali optužbu navela i Ambasadu SAD-a, pozivajući se na riječi predsjedavajućeg Sudskog vijeća u ovom slučaju sudije Branka Perića…

Podsjećamo, Fadil Novalić osuđen je na četiri, Fahrudin Solak na šest a Fikret Hodžić na pet godina zatvora nakon što ih je Sud BiH proglasio krivim u slučaju “Respiratori.