Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dan bijelih traka

Američka ambasada oštro osudila vlasti u Prijedoru i RS-u zbog zabrane mirne šetnje

dan-bijelih-traka-americka-ambasada

Pridružili su se u sjećanju na nevine civile koji su ubijeni u Prijedoru, ali i izrazili zabrinutost jer nije dopušteno mirno okupljanje kojim bi se komemoriralo ovo stradanje

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon što je u Prijedoru MUP RS zabranio mirnu šetnju povodom Dana bijelih traka, kojom preživjeli odaju počast ubijenim sugrađanima.

“Pravo na mirno okupljanje je fundamentalno i garantovano u bh. ustavu, i Sjedinjene Američke Države strogo osuđuju restrikcije mirnih okupljanja”, poručili su iz Ambasade SAD.

Pridružili su se u sjećanju na nevine civile koji su ubijeni u Prijedoru, ali i izrazili zabrinutost jer nije dopušteno mirno okupljanje kojim bi se komemoriralo ovo stradanje.

“Vlast u Prijedoru i RS-u ima institucionalnu dužnost da promoviše toleranciju i poštivanje žrtava”, upozoravaju iz ambasade, te podsjećaju da sprječavanje žrtava da obilježavaju datume sjećanja narušava povjerenje i izglede za pomirenje, što je potrebno za mirnu i prosperitetnu budućnost svih bh. građana.

Američka ambasada nastavlja pozivati bh. vlasti na svim nivoima da promoviraju sudski utvrđene činjenice o ratu 1992. do 1995. godine, poštuju sve civilne žrtve, pomažu preživjelima te omoguće mirnu komemoraciju i traženje pravde.