Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ReLoad projekat

Digitalizacija Sarajevskog dnevnika približit će arhivsku štampu građanima Sarajeva

infobiro

Uz podršku i u saradnji sa Historijskim arhivom Sarajeva INFOBIRO arhiv će tokom projekta izvršiti digitalizaciju Sarajevskog dnevnika, časopisa koji je izlazio u Sarajevu u periodu 1945 1946. godine, a izdavala ga Izdavačka zadruga novinara BiH

„Online pristup kulturnoj baštini za građane općine Centar” novi je projekat Fondacije Mediacentar Sarajevo čiji je cilj povećanje dostupnosti arhivske štampe građanima i građankama putem digitalnog arhiva INFOBIRO.

Uz podršku i u saradnji sa Historijskim arhivom Sarajeva INFOBIRO arhiv će tokom projekta izvršiti digitalizaciju Sarajevskog dnevnika, časopisa koji je izlazio u Sarajevu u periodu 1945 1946. godine, a izdavala ga Izdavačka zadruga novinara BiH.

Prvi broj Sarajevskog dnevnika objavljen je 1.07.1945.godine. U početku je izlazio svaka tri dana a od 163. broja postaje dnevna novina i izlazi svaki dan. Ukupno je izdato 467 brojeva. Izdavanje Sarajevskog dnevnika poklapa se sa periodom obnove grada nakon Drugog svjetskog rata, pa izdanja sadrže zanimljive tekstove koji oslikavaju život grada, obnovu, zanimljivosti i vijesti iz politike, kulture, sporta, od značaja za stanovnike Sarajeva u tom periodu.

Za korisnike sa IP adresama u BiH digitalizirani sadržaj Sarajevskog dnevnika će biti besplatno dostupan za korištenje putem INFOBIRO arhive. Na ovaj način se građanima BiH olakšava pristup novinskom sadržaju, na daljnjinu, za potrebe izučavanja istorije društvenog, sportskog, kulturnog života u BiH.

Realizacija projekta doprinosi ispunjavanju Preporuka Europske Unije o digitalizaciji i online dostupnosti kulturnih dobara i digitalnoj zaštiti od 24. avgusta 2006 2006/585/EC (https://bit.ly/3qZSIQO) i Zaključcima Savjeta Europske unije o online dostupnosti kulturnih dobara i digitalnoj zaštiti 2006/C297/01. (https://bit.ly/3CqWqoU)

Projekat se implementira u oviru projekta ReLOaD2, koji finasira Europska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Projekte koji se realizuju na području Općine Centar sufinansira istoimena općina.