implementacija preporuka

Američka ambasada pozdravila uspješan početak razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva

americka-ambasada-zastave-SAD

Kažu da nema razloga da se politički lideri u BiH protive tim zdravorazumskim promjenama, osim ako sami nemaju koristi od nedostataka u izbornom sistemu

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini pozdravila je uspješan početak razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva u Neumu koji se odvijaju uz posredovanje međunarodnih dužnosnika SAD-a i Evropske unije.

– Vodeća tema rasprave su reforme Izbornog zakona u okviru implementacije preporuka ODIHR-a za jačanje izborne transparentnosti. Ove reforme su jasne. Prioriteti su nadzor biračkih odbora, nove tehnologije kako bi se izbjegle izborne prevare te uvođenje većih kazni za to – napisali s iz Ambasade na Twitteru.

Kažu da nema razloga da se politički lideri u BiH protive tim zdravorazumskim promjenama, osim ako sami nemaju koristi od nedostataka u izbornom sistemu.

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i viši zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Matthew Palmer prisustvuju pregovorima s političkim liderima u BiH koji se održavaju u Neumu.