Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pozvali na suzdržanost

Američka ambasada: Blokade puteva između entiteta su provokativne i štetne

istocno sarajevo blokada mup rs medjuentitetska linija
Foto: Dženana Halimović (RFE/RL)
Arhiva

Iz Ambasade su pozvali “sve strane” na suzdržanost i izbjegavanje eskalacije

Pravo na mirno okupljanje i protest su osnovna obilježja svake demokratije, naveli su danas iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), komentarišući proteste pristalica Milorada Dodika na međuentitetskoj liniji u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Granica postoji”.

-Međutim, svaki pokušaj demonstranata da zatvore puteve i blokiraju saobraćaj između Federacije BiH i RS je provokativan i štetan po javne interese – kazali su iz Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a za Radio Slobodna Evropa.

Iz Ambasade su pozvali “sve strane” na suzdržanost i izbjegavanje eskalacije.

U petak, 1. septembra popodne, održani su protesti u Istočnom Sarajevu, Nevesinju, Loparama i Doboju, gdje je međuentitetska linija. Polusatna blokada saobraćaja na međuentitetskoj liniji trajala je od 18:00 do 18:30.

Tužilaštvo BiH je protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića podiglo opužnicu za krivično djelo neprovođenja odluka OHR-a.

Ova optužnica je uslijedila nakon što je u Službenom glasniku RS-a objavljen ukaz predsjednika RS-a, u kojem piše da se odluke OHR-a više neće objavljivati u ovoj publikaciji, a time ni poštovati u RS-u. Ukazom je navedeno i da se u RS-u više neće primjenjivati ni odluke Ustavnog suda BiH. Dodikove pristalice izašle su danas na proteste na više lokacija na međuentitetskoj liniji ističući da se radi o “političkoj optužnici”.