Američka ambasada u BiH poručila Dodiku: Sankcije su ozbiljne i ne ukidaju se lako

BiH

ambasada

Milorad Dodik je sankcionisan zbog protivljenja odlukama Ustavnog suda BiH, kršenja načela vladavine prava i zbog toga što je predstavljao značajan rizik u pogledu opstruiranja provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Sankcije su ozbiljne, ne uvode se olako, niti se olako povlače, rečeno iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH, nakon današnjih medijskih špekulacija u vezi s ovim slučajem.

– Ured za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu finansija SAD-a u konsultaciji sa drugim agencijama Vlade SAD-a, koje imaju interes i posjeduju informacije od ključne važnosti za taj proces, odlučuje kada se osobe dodaju ili uklanjaju s liste imena u sklopu Programa sankcija za Zapadni Balkan. Uklanjanje nečijeg imena zahtijeva dugotrajnu i nezavisnu administrativnu procjenu u skladu sa OFAC pravilima. Postupak se određuje u Washingtonu i nije vremenski uvjetovan političkim događajima ili aktivnostima, istakli su iz Ambasade SAD-a,a nakon napisa u pojedinom medijima da će SAD početkom 2019. godine ukinuti sankcije nametnute Dodiku.