Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pomoć lokalnoj upravi

Američka Vlada pokreće projekt vrijedan 12,8 miliona dolara za razvoj 30 bh. općina

Michael Murphy
Foto: USAID

Novi projekt će podržati partnere u izgradnji održivih, ekonomski isplativih gradova i općina, kao i u poboljšanju pružanja usluga građanima

Danas je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), označila početak novog projekta američke vlade “Pomoć lokalnoj upravi u Bosni i Hercegovini”. Ovaj petogodišnji projekt, vrijedan 12,8 miliona dolara, podržat će 30 gradova i općina u poboljšanju kvaliteta života i odgovornosti prema građanima.

“Malo je stvari toliko važnih za uspjeh i prosperitet neke zemlje kao što je to snažna lokalna uprava kojoj su građani u centru pažnje. Rad Vlade upravo na lokalnoj razini ima najneposredniji utjecaj na kvalitetu života građana i i na tom nivou građani imaju priliku direktno insistirati na odgovornosti svojih političkih lidera lokalne vlasti koje reaguju na potrebe građana i koje su transparetne u svom radu predstavljaju osnovu demokratije i prvu liniju odbrane protiv široko rasprostranjene korupcije koja nagriza ovu zemlju,” istakao je Michael Murphy, ambasador SAD-a u BiH, na današnjem pokretanju projekta.

Ambasador Murphy i (grado)načelnici odabranih općina, u kojima živi više od pola miliona bh. građana, potpisali su Zajedničke izjave kako bi službeno obilježili početak suradnje. U prvoj grupi partnerskih općina nalaze se Gradačac, Lopare, Modriča, Petrovo, Šamac, Teslić, Tuzla, Vareš, Zavidovići, Zenica i Žepče. Prijava za drugi krug, za preostalih 18 jedinica lokalne uprave, bit će objavljena kasnije tokom godine.

Ambasador Murphy i (grado)načelnici odabranih općina potpisali su zajedničke izjave
Foto: USAID

Novi projekt će podržati partnere u izgradnji održivih, ekonomski isplativih gradova i općina, kao i u poboljšanju pružanja usluga građanima. Tokom narednih pet godina, projekt će mobilizirati najmanje 1,8 miliona dolara javnih i privatnih investicija za lokalne razvojne projekte, poboljšati zakone i propise radi efikasnijeg i odgovornijeg rada lokalne uprave, podržati do 40 javno-privatnih partnerstava, educirati 2.500 osoba iz područja lokalnog upravljanja, osnovati Građanske savjetodavne panele u svim partnerskim općinama te uključiti više od 17.000 građana u različite inicijative i aktivnosti u pomenutim lokalnim zajednicama. U odabranim općinama ovaj će projekt raditi i na moderniziranju digitalne infrastrukture radi efikasnijeg pružanja javnih usluga gradjanima, boreći se protiv sveprisutne korupcije istovremeno.

Tokom narednih pet godina, projekt će mobilizirati najmanje 1,8 miliona dolara javnih i privatnih investicija
Foto: USAID

Projekt će također pomoći općinama da privuku privatna ulaganja u lokalne zajednice, pojednostavljujući procedure i prilagođavajući poticaje kako bi se otvorila nova radna mjesta, te će podržati učinkovitiju komunikaciju sa svim gradjanima, uključujući i najugroženije grupe društva. Posebnu podršku će imati inkluzivni procesi, kako bi se čuo glas svih građana, posebno marginaliziranih i zanemarenih grupa, privatnog sektora i civilnog društva.

Američka Vlada je predana pružanju podrške lokalnim upravama čija je uloga u razvoju Bosne i Hercegovine ključna. Novi USAID-ov projekt Pomoć lokalnoj upravi doprinijet će stvaranju svjetlije i prosperitetnije budućnosti za Bosnu i Hercegovinu.