Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

teške posljedice

Američke sankcije gase račune i televiziji Una, ali “Prointer” je u najvećem problemu

Foto: Arhiv
Sankcije za kompanije koje se povezuju sa Miloradom Dodikom, predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska, i njegovim sinom Igorom

Ubjedljivo najviše problema imaće kompanija “Prointer ITSS”, poznata kao miljenik javnih preduzeća i institucija čije je tendere redovno osvajala posljednjih godina i koja sa njima ima najviše posla

Kao prvu posljedicu, firme koje su jučer sankcionisane od strane Sjedinjenih Američkih Država, u najskorijem roku mogu očekivati gašenje računa.

Ovim će biti onemogućeno zakonito poslovanje “Prointer ITSS”, “Infinity International grupe”, “K-2 Audio Company”, “Kaldera Company”, “Sirius 2010” i televizije “Una World”, piše Capital.

“Prointer ITSS” u najvećem problemu

Ubjedljivo najviše računa ima firma “Prointer ITSS” i to čak 30, za njima je “Kaldera Company” koja ima 17, “Sirius 2010” koji ima 13 računa, “K-2 Audio Company” u “Una World” koji imaju po sedam, te “Infinity International” koji ima pet računa.

Ubjedljivo najviše problema imat će kompanija “Prointer ITSS”, poznata kao miljenik javnih preduzeća i institucija čije je tendere redovno osvajala posljednjih godina i koja sa njima ima najviše posla.

Podsjećamo, ove kompanije su danas završile na OFAC-ovoj listi sankcija Ministarstva trezora SAD-a, skupa sa odgovornim licima Milenkom Čičićem i Đorđem Đurićem, koji također mogu očekivati gašenje tekućeg računa.

Sličnu sudbinu nedavno su doživjeli i najviši nosioci vlasti u Republici Srpskoj, kojima su banke nakon uvođenja sankcija, pogasile sve račune.

Vlasti su rješenje pronašle u izmjeni zakona kojim je omogućeno isplaćivanje plata na ruke sankcionisanim osobama, a kompanije u osnivanju novih pravnih lica.