Eric Nelson

Američki ambasador: Sve što sprječava napredak BiH je nešto što treba ukloniti

eric nelson db (1)

– Umjesto da BiH vuku unatrag u period iz devedesetih godina, svi lideri u BiH imaju obavezu raditi na tome da zemlja ide naprijed i predano na tome rade – rekao je Nelson

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni Hercegovini Eric Nelson ponovio je danas u Sarajevu da političke blokade i nefunkcioniranje državnih institucija obeshrabruju investitore i sprečavaju napredak zemlje.

– Umjesto da BiH vuku unatrag u period iz devedesetih godina, svi lideri u BiH imaju obavezu raditi na tome da zemlja ide naprijed i predano na tome rade – dodao je Nelson.

Osvrnuo se na posjete dužnosnika SAD-a Dereka Cholleta koji je savjetnik državnog sekretara te zamjenika pomoćnika državnog sekretara Gabriela Escobara koji su se susreli s brojnim bh. dužnosnicima, napominjući da je Chollet donio pismo državnog sekretara Antonyja Blinkena u kojem su istaknuti ciljevi važni za BiH.

– Njegova jasna poruka bila je da BiH mora ići naprijed i implementirati reforme, a lideri moraju učestvovati u radu vlade i postići dogovor kojim će omogućiti da zemlja ide naprijed – kazao je Nelson.

Sve ono što sprječava napredak zemlje je nešto što treba ukloniti, dodao je Nelson, i važno je fokusirati se na važna pitanja i rješavati ih unutar postojećih institucija bilo da se radi o pitanjima ekonomskog napretka, pandemije koronavirusa ili političke krize.